Annons

Nytt råd räddar liv vid hjärt-lungräddning

Sedan enbart hjärtkompressioner införts i riktlinjerna har antalet ingripanden vid plötsligt hjärtstopp ökat, vilket räddar liv.
Sedan enbart hjärtkompressioner införts i riktlinjerna har antalet ingripanden vid plötsligt hjärtstopp ökat, vilket räddar liv. Foto: HARAZ N. GHANBARI

Sedan kravet på att utföra mun mot mun-metoden slopats för de som inte har genomgått en utbildning om hjärt-lungräddning (HLR) har antalet som överlever plötsligt hjärtstopp ökat.

Under strecket
TT
Publicerad

Efter det att enbart bröstkompressioner vid plötsligt hjärtstopp införts i de europeiska riktlinjerna för icke-utbildad allmänhet har överlevnaden ökat markant. Detta till följd av att antalet ingripanden ökat, skriver Hjärt-lungfonden i ett pressmeddelande.

"Sedan rekommendationen om förenklad HLR (hjärt-lungräddning) har introducerats har antalet ingripanden utanför sjukhus ökat markant. Vår forskning visar också att enbart bröstkompressioner mer än fördubblar överlevnaden, jämfört med ingen HLR alls, säger Jacob Hollenberg, docent och hjärtläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

Annons
Annons
Annons