Annons
X
Annons
X

Nya råd till ammande: Vin är okej

Nu ska ammande kvinnor få dricka vin. Livsmedelsverket ändrar sina kostråd.

Av TT

I kostråden på Livsmedelsverkets hemsida står att ammande mammor bör avstå från alkohol eftersom den ”går över i bröstmjölken och kan påverka ditt barn”.

Men efter att under tio år ha avrått ammande mammor från att dricka alkohol har verket ändrat inställning, uppger Sveriges Televisions Aktuellt.

Livsmedelsverket har gått igenom alla kostråd till gravida och ammande.

Annons
X

– Det har blivit ett otroligt mycket större intresse för kostråd i största allmänhet under graviditet och amning. Och vi har fått höra att många av råden upplevs som krångliga att följa. Det fanns ett behov av att modernisera dem, säger Annica Sohlström, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket, till TT

Enligt förslaget till nya kostrekommendationer ska ammande kvinnor kunna dricka ett till två glas vin en till två gånger i veckan. Gravida kvinnor ska även i framtiden avstå från alkohol.

Olle Hernell, professor i pediatrik vid Umeå universitet, har lett en expertgrupp som undersökt frågan om alkohol.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har tittat på vilka medicinska effekter man kan se på barnet. Om det är en måttlig konsumtion som rör sig om ett till två glas vin vid enstaka tillfällen finns det inget belägg för att det skulle vara en risk för barnet, säger han till Aktuellt.

  Livsmedelsverket kommer också med nya kostråd när det gäller fisk.

  – Vi kommer att betona betydelsen av att äta fisk, att det är nyttig mat och att det är viktigt att man äter fisk under graviditeten Sedan kommer vi säga att vissa fiskar bör man begränsa sitt intag av, men vi ska försöka uttrycka det på ett enklare sätt, säger Annica Sohlström.

  Förslaget om de nya kostrekommendationerna till gravida och ammande kommer att skickas ut på remiss om några veckor. Förhoppningen är att de ska kunna presenteras till sommaren.

  Mejla vår reporter mailto:anna-lena.haverdahl@svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X