Annons
X
Annons
X

Nya protester i Egypten på årsdag

ÅRSDAG Muhammed Mursis första år som Egyptens president har kantats av protester. På söndag, årsdagen av Mursis tillträde, har motståndare till presidenten och Muslimska brödraskapet utlyst massdemonstrationer. Många fruktar att det blir våldsamt.

(uppdaterad)
[object Object]
Asmaa Muhammad, student, skriver på Tamarods protestlista. Foto: BESHOY FAYEZ

SVD I EGYPTEN

KAIRO ”Tamarod, Tamarod”, vrålar Karim Ahmed och svettas i den stekheta solen vid t-baneuppgången intill Tahrirtorget i Kairo, hjärtat i revolutionen 2011 som störtade Hosni Mubarak.

Karim Ahmed är en av många volontärer från proteströrelsen Tamarod, arabiska för Rebell, som samlat namnunderskrifter i hela Egypten mot president Muhammed Mursi.

Tamarod vill att Mursi avgår. Gräsrotsrörelsen säger sig ha samlat över 15 miljoner namn till stöd för ett tidigarelagt presidentval och jämför sin siffra med att drygt 13 miljoner egyptier röstade på Mursi i presidentvalet. Rörelsen, som betonar att den är fredlig, har kallat till massdemonstrationer utanför presidentpalatset på söndag. Vissa hoppas på en ny revolution.

Annons
X

Många stannar för att skriva på. Studenten Asmaa Muhammad röstade på Mursi i andra valomgången, då det stod mellan honom och Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq. Det ångrar hon nu:

–Presidenten är inte kvalificerad att styra landet. Men det var som att välja mellan två dåliga saker.

Egypten brottas med stora ekonomiska problem och förhandlar med Internationella valutafonden (IMF) om ett lån på 4,8 miljarder dollar. Sedan revolutionen har turismen och de utländska investeringarna minskat drastiskt medan arbetslösheten har ökat. Enligt Världsbanken var cirka 3,5 miljoner egyptier utan jobb i slutet av 2012. Vardagslivet försvåras av stigande matpriser, återkommande elavbrott och bristande tillgång på bensin.

Ilskan växer över att det islamistiska Muslimska brödraskapet, vars parti FJP fick flest röster i parlamentsvalen 2011/2012, och president Mursi, som haft maktpositioner i Brödraskapet och FJP, inte lyckats få landet på fötter.

Oppositionsalliansen Nationella räddningsfronten stöttar Tamarods initiativ.

–Jag tror att det kommer att sätta press på Brödraskapet. Många har höga förhoppningar, kanske lite för höga, säger Hanna Aboulghar, barnläkare och aktiv i egyptiska Socialdemokraterna.

Splittringen mellan sekulära egyptier och islamister är djup. Som offensiv mot Tamarod har Mursi-anhängare lanserat namninsamlingen Tagarod, Opartiskhet, till stöd för presidenten.

Mohammed Khalefa, student och medlem i Brödraskapet, tycker att kritiken mot hans organisation är orättvis.

– Det bästa med Muslimska brödraskapet är att de tror på demokrati. De tvingar inte på folket order utan samarbetar med civilsamhället, säger han.

Motsättningarna har trappats upp i takt med att årsdagen av Mursis tillträde närmar sig. När frågan kommer på tal blir taxichauffören, som kryssar mellan bilarna i Kairos centrum, plötsligt allvarlig:

– Det blir inga demonstrationer den 30 juni. Mursi har bestämt att månaden slutar den 29, säger han.

Mitt förvånade ”va?” möts av ett gapskratt.

– Det var ett nytt skämt jag hörde i går, förklarar han och fortsätter skratta.

Egyptierna är kända för sin humor. Det som tidigare var ett sätt att tackla förtrycket under Mubaraks auktoritära styre används nu som vapen mot presidenten och Brödraskapet.

På fredagskvällarna bänkar sig tiotals miljoner tittare framför tv:n för att se satirikern Bassem Youssef, som har drivit så mycket med Mursi att en arresteringsorder mot honom utfärdades. Tv-stjärnan Youssef släpptes mot borgen, men myndigheterna fortsätter att gripa kritiska röster.

Trots att många egyptier är desillusionerade över tillståndet i landet finns en skillnad jämfört med Mubaraktiden: Politik pratas numera öppet och ofta, på kaféer, i affärer, på gatan, i trafiken. Samtidigt täcker politisk graffiti – som knappt fanns före revolutionen – många av huvudstadens väggar och murar.

Några kvarter från Tahrirtorget har protestorganisationen Tamarod sitt Kairokontor. Luften står stilla i lägenheten på fjärde våningen där volontärerna lämnar sina underskrifter.

– Vi vill att alla som skrivit på protesterar utanför presidentpalatset den 30 juni. Det här förenar alla egyptier, med olika ideologier. Det är ett sätt att försöka ta tillbaka förtroendet från Mursi, säger Karim al-Masri, en av de ansvariga i Tamarod.

Bara någon dag efter att SvD besökt kontoret försöker okända gärningsmän bränna ner det, men misslyckas. Bedömare fruktar att det blir våldsamt vid söndagens demonstrationer, särskilt om även anhängare till Brödraskapet ger sig ut på gatorna.

– Säkerhetsläget är väldigt labilt. Det har varit stora sammandrabbningar mellan islamister och befolkningen på landsbygden. Det kommer att bli omfattande protester i Kairo och stora städer som Alexandria och Port Said, säger Hamdi Hassan, politisk analytiker på demokratiinstitutet Idea i Kairo.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Asmaa Muhammad, student, skriver på Tamarods protestlista.

Foto: BESHOY FAYEZ Bild 1 av 6

Hagar Jousef, 32, farmaceut och medlem i Muslimska brödraskapet, Kairo.

Foto: BESHOY FAYEZ Bild 2 av 6

Eman Mahmoud Khalefa, 19, it-student, Kairo.

Foto: BESHOY FAYEZ Bild 3 av 6

Wadai Muhammad Hassan, skriver under proteströrelsen Tamarods protestlista, i Kairo.

Foto: BESHOY FAYEZ Bild 4 av 6

Proteströrelsen Tamarods affischer kallar till demonstration på söndag.

Foto: BESHOY FAYEZ Bild 5 av 6

Kompisarna Mahmoud El Saghier, Mohamed Abd El Hakim, Mahmoud Ahmed och Ahmed Mohamed i Kairo ångrar att de röstade på Mursi i presidentvalet. ”Jag litar inte på någon politiker längre”, säger Mahmoud El Saghier.

Foto: BESHOY FAYEZ Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X