Annons

”Nya PPM-förslaget bör slängas i papperskorgen”

Fredrik Nordström.
Fredrik Nordström. Foto: Karl Gabor

En ny myndighet ska upphandla fonder för premiepensionssystemet, enligt ett förslag. Det skulle leda till sämre utbud och tvångsförflyttning av spararnas kapital, skriver Fredrik Nordström, Fondbolagens förening.

Under strecket
Publicerad

Ända sedan Socialdemokraterna införde allemansfonderna i början på 1980-talet är Sverige är ett land av fondsparare. Åtta av tio vuxna svenskar sparar i fonder direkt eller via sin tjänstepension. Därför var det naturligt att erbjuda spararna möjligheter till egna fondval när premiepensionssystemet introducerades för 20 år sedan.

Premiepensionen (PPM) har levererat en hög värdeökning (i snitt 7,5 procent årligen) och erbjudit pensionsspararna en mångfald av fonder att välja bland. Men det har också funnits problem. Ett mindre antal fonder misstänks ha satt egna intressen före spararnas, och i flera fall har fonder sålts genom aggressiv och vilseledande marknadsföring. I grunden är det här företeelser som är förbjudna i lag, men där ansvariga myndigheter inte tidigare har förmått sätta stopp.

Annons
Annons
Annons