Nya ”Plattan” finns på Södermalm

Kvarteren kring Mariatorget på Södermalm har förvandlats till nya Plattan. Ett litet område har snabbt blivit knutpunkt för missbrukare, hemlösa och knarkhandel. Nu måste Stadsmissionen leta nya lokaler – men vart ska de flytta?

Under strecket
Publicerad
”Det blir så synligt när man samlar alla missbrukare så här, jag förstår att vanligt folk reagerar”, säger Billy  Höijer som varit en av Stadsmissionens gäster under många år. Annelie Edrén är verksamhetsansvarig på ­Stadsmissionen.

”Det blir så synligt när man samlar alla missbrukare så här, jag förstår att vanligt folk reagerar”, säger Billy Höijer som varit en av Stadsmissionens gäster under många år. Annelie Edrén är verksamhetsansvarig på ­Stadsmissionen.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Klockan är halv ett och solen lyser upp ena halvan av den asfalterade innergården på Maria Prästgårdsgata på Södermalm. Två hundar vilar i skuggan intill en vagn med slitna plastkassar. På solsidan rör sig en kvinna med tovigt hår lite rastlöst och ryckigt över gården.

”Nya Plattan”, så beskrivs tillhållet för hemlösa och missbrukare på innergården i närheten av Mariatorget. I de gulblekta rivningskåkarna finns en läkarstation, uppsökandeverksamhet och natthärbärge för hemlösa och missbrukare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons