Annons
X
Annons
X

Nya planer för Hornstull

Området vid Hornstull har länge varit ett stort frågetecken på stadsplanerarnas karta. Nu har Stockholms stad, tillsammans med Bonnier Fastigheter och SL, tagit fram en vision för hur det kan se ut 2013. Ett bilfritt och stadsmässigt torg blir den största förändringen.

Foto: STOCKHOLMS STAD (ILLUSTRATION)

Ett nytt stadsdelscentrum i kvarteret Bulten. Det blev resultatet när Stockholms stad, Bonnier Fastigheter och SL satte sig ned för hitta en lösning för stadsmiljön vid Hornstull.

Om de får säga det själva så skapar förslaget ”goda förutsättningar för ett bilfritt och stadsmässigt torg, en lokal förankring, minskad påverkan från trafiken och ökad trygghet”.

– Torget, som i dag mest är en del av Långholmsgatan, blir en naturlig mötesplats och genom att förbättra för gående och cyklister knyts Bergsundstrand och Högalid ihop. På längre sikt arbetar vi också för att Södermalm ska få bättre kontakt med Liljeholmen på andra sidan bron, kommenterar stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Annons
X

För närvarande handlar det om en vision vars förverkligande ligger några år fram i tiden. Förslaget ska först behandlas i både stadsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige innan utbyggnaden kan starta. Själva byggprocessen är sedan planerad till cirka två år.

Genom att parkerings- och taxigatan längs Långholmsgatan och sista delen av Hornsbruksgatan försvinner skapas ett torg som kan rymma många aktiviteter, bland annat torgliv och serveringar.

När det gäller trafiken ska dess påverkan minskas genom att gång- och cykelstråken separeras och tydliggörs. Ett annat förslag är tydligare och större entréer till tunnelbanan i direkt anslutning till de nya busshållplatserna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Verksamheter i bottenvåningarna är något som ska bidra till en större trygghetskänsla.

  – Vi är övertygade att Hornstull kan utvecklas till ett av Stockholms mest dynamiska och spännande områden, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: STOCKHOLMS STAD (ILLUSTRATION) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X