Annons
Arkitekterna August Stülers och Fredrik Wilhelm Scholanders Nationalmuseum från 1866 flödar efter renoveringen åter av dagsljus och bjuder på en fri blick ned mot Strömkajen.
Arkitekterna August Stülers och Fredrik Wilhelm Scholanders Nationalmuseum från 1866 flödar efter renoveringen åter av dagsljus och bjuder på en fri blick ned mot Strömkajen. Foto: Staffan Löwstedt

Nya Nationalmuseum en fest för ögat

Nypimpat och färgstarkt nyöppnar Nationalmuseum efter drygt fem års renoveringsarbeten. Det har inte knusslats med materialval och hantverksskicklighet. Dagsljuset flödar in i samlingen som visar upp tredubbelt så många objekt som förut.

Uppdaterad
Publicerad

Kliver man in genom entrén och kanske stannar på bottenvåningen en stund känner man igen sig. Man kanske kastar ett öga på de stora trapporna, ser att Carl Larssons ”Midvinterblot” och ”Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523” hänger på sina platser. Kanske får man för sig att allt är som förr i det nyrenoverade Nationalmuseum – fast skinande rent, nymålat och förgyllt förstås.

Men skenet bedrar. Det är så mycket som är nytt i det skinande nyrenoverade Nationalmuseum att man knappt vet var man ska börja.

Den södra av museets överglasade ljusgårdar rymmer auditorium och den nya hissen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 8

Väggfriserna är repliker skapade efter 1800-talsritningar.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 8

Helena Kåberg är projektledare för presentationen av konstsamlingarna. Hon är curator för ett rum med föremål från de stora världsutställningarna under sent 1800-tal. Då var lila en ny syntetisk färg som blev högsta mode. Givetvis har har väggarna här blivit just lila.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 8

De tidigare ombyggnationerna under 1900-talet innebar att fönstren täcktes för. Nu har man öppnat upp för dagsljus och Stockholmsvyer.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 8

Varje sekel har sin egen färg i utställningspresentationen ”Tidslinjen”. 1600-talet har fått en blågrön, inne i salen pågår arbetet med finjusteringar in i det sista inför öppningshelgen 13 oktober. Konservatorn Lena Dahlén arbetar in i det sista.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 8

Färgfesten på Nationalmuseum blir som mest intensiv i 1700-talsrummen med gröna, rosa och gula väggar.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 8

Podierna fungerar som rumsavdelare och möjliggör att fler verk kan visas samtidigt.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 8

En ”damsalong” från 1920-talet skapad av Helena Kåberg med skåp av Uno Åhrén, en inlånad målning av Sigrid Hjertén och fyra fotoporträtt av Greta Garbo av Clarence Sinclair Bull.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 8