X
Annons
X
Recension

Berättelsen om Narnia: Prins Caspian Nya Narnia - Filmisk triumf störs av strider

Prins Caspian och dvärgen Nikabrik ('Ben Barnes och Warwick Davis) kämpar för att återställa ordningen i sagolandet Narnia. Foto: DISNEY

Med risk för osämja med en stor och hängiven C S Lewis-fanclub: jag finner Narniaböckerna närmast oläsliga. Högtravande, smårasistiska och genomsyrade av en påfrestande övertydlig pedagogisk agenda. Därför är jag glatt överraskad av de senaste brittisk-amerikanska filmatiseringarna av sviten, som nu kommit fram till berättelsen om Prins Caspian. Här tillåts nämligen ingen hämmande vördnad inför Lewis litterära förlaga stå i vägen för gestaltningen, utan rejäla omarbetningar har lett till moderna och intressanta adaptioner.

Karaktärerna har blivit mer komplexa och trovärdiga: Susan är inte lika gnällig, Peter inte lika hjältemodig, Lucy inte lika barnslig. Vidare har historien berikats dels med en spännande rivalitet mellan den "gamle" kung Peter och den "nya" blivande kungen Caspian, dels med en rar kärlekshistoria mellan Susan och Caspian. Härmed blir berättelsen så mycket mer än en allegori om godhetens seger över ondskan, det naiva barnets över den förhärdade vuxne, fantasins över intellektet. Den blir även en berättelse om mänskliga relationer, primitiva känslor och dylikt som hör verkligheten till (i detta sammanhang är det dock märkligt och irriterande att man, precis som i Häxan och lejonet, behållit de mossiga rasfördomarna: alla onda är svartmuskiga och bryter arabisktklingande – alla goda talar brittisk engelska.)

Prins Caspian och dvärgen Nikabrik ('Ben Barnes och Warwick Davis) kämpar för att återställa ordningen i sagolandet Narnia.

Foto: DISNEY Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X