Annons

Bo Löfvendahl:Nya Musikhögskolan har väggar som sjunger

Kungasalen är den största av fyra konsertsalar i nya Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Akustiken är utmärkt, skriver SvD:s Bo Löfvendahl. AIX arkitekter har drivit projektet på uppdrag av Akademiska Hus.
Kungasalen är den största av fyra konsertsalar i nya Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Akustiken är utmärkt, skriver SvD:s Bo Löfvendahl. AIX arkitekter har drivit projektet på uppdrag av Akademiska Hus. Foto: Mira Åkerman
Under strecket
Publicerad

KMH:s nya campus, huvudbyggnaden, ritad av AIX arkitekter.

Foto: Kungliga Musikhögskolan

Vad är en musikhögskola? Jo, en massa studenter som övar och övar. Den känslan vill Karin Rehnqvist överföra till musik i sitt verk “Här är musiken!” som öppnade invigningsfestligheterna när Kungliga Musikhögskolans nya byggnad i Stockholm invigdes på torsdagen.

Kompositionsprofessor Rehnqvist hade slagit på stort med tre körer och åtta solister: en sorts happening med kulning, klockspel och mer än 250  medverkande. De var utplacerade på olika balkonger i foajéns magnifika, flera våningar höga ljusgård, för att sedan defilera in i den stora konsertsalen där flera nya verk och inte mindre än tre fanfarer följde. I sitt välkomsttal lyfte prorektor Staffan Scheja fram det i sammanhanget lämpliga citatet ”Arkitektur är frusen musik”, tillskrivet Goethe.

Annons
Annons
Annons