Kommentar

Mårten Schultz:Nya mordregeln måste redas ut av Högsta domstolen

Mårten Schultz
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Pontus Orre/TT

Flera regeringar har velat skärpa straffen vid mord. Men den nya regeln kräver förtydliganden av Högsta domstolen som därför, och för ovanlighetens skull, har tagit upp ett antal mordfall.

Under strecket
Publicerad
Annons

Regeln om mord har ändrats flera gånger under de senaste åren. Både den tidigare alliansregeringen och S-MP-regeringarna har ansett att mord oftare borde medföra livstidsstraff. Alliansregeringens reform av mordregeln underkändes dock av Högsta domstolen (HD). Det gick inte av lagtexten i sig att förstå att lagstiftaren ville skärpa straffet för mord (även om det var tydligt av förarbetena). HD konstaterade att den så kallade legalitetsprincipen – som innebär att lagtillämpning måste vara förutsebar – gjorde det omöjligt att döma på det sätt som politikerna hade tänkt sig.

Under Morgan Johanssons tid som justitieminister har ett nytt försök gjorts. Den regel som gäller sedan den 1 januari 2020 ska särskilt beaktas om gärningen har föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös. Omständigheter av det här slaget talar för livstidsstraff. Utgångspunkten är dock fortfarande att påföljden för mord ska vara ett tidsbestämt fängelsestraff.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons