Nya mönster av Josef Frank trycks

Josef Frank är pånyttfödd. Två nya mönster har grävts fram ur arkivet och just nu trycks de första tygrullarna på Ljungbergs textiltryck. Originalmönstren har passerat pensionsstrecket, men inspirerar fortfarande dagens unga formgivare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Annons

Att ta fram nya mönster är inget man gör i en handvändning, även om förlagorna, de vackra gouacherna signerade mönstergiganten Josef Frank, har legat i arkiven i nästan 70 år. Det finns cirka 200 originalskisser bevarade, där tre fjärdedelar är anpassade för metervara – alltså de handmålade originalen till folkkära storsäljare som Vegetable tree, Anakreon eller den grafiskt renare Tulpan. Det var till Riksarkivet som formgivaren och den då nytillträdde marknadschefen för Svenskt Tenn Thommy Bindefeld begav sig för ett år sedan för att leta efter nya, oanvända mönster. Och han blev positivt överraskad.

–Det var som att öppna en skattkista. Redan på A hittade jag det vi letade efter och vid C var uppdraget slutfört. Både Aramal och Ceylon känns moderna, helt rätt i vår samtid, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons