Annons

Nya Moderaterna tar ställning för centralplanerat ägande

Enligt Moderaterna är gemensamt ägande ”ett naturligt inslag” i öppna och väl fungerande marknader. Partiet tar nu över ett av socialismens minst lyckade koncept, och som heller inte är någon valvinnare, skriver samhällsdebattören Nima Sanandaji.

Publicerad

I takt med publiceringen av rapporten ”Trygga Tillsammans” tar Nya Moderaterna ett ytterligare ett stort kliv mot den värdegrund som traditionellt associerats med socialdemokratin. Partiet anser nu att den politiska sektorn inte bara bör driva exempelvis sjukhus och skolor, utan också vinstdrivande näringsverksamheter. Enligt Moderaterna är ”ett gemensamt ägande […] ett naturligt inslag” för ”öppna och väl fungerande marknader”. Det finns dock goda skäl att begrunda om svensk samhällsekonomi, eller ens Moderaterna själva, tjänar på denna markanta omsvängning vänsterut. Anledningen är att partiet nu tar över ett av socialismens minst lyckade koncept, som heller inte är någon valvinnare.

Till och börja med visar den ekonomiska forskningen att statligt ägande av företag inte alls är ett naturligt inslag i öppna och välfungerande marknader. Näringsdepartementet publicerade exempelvis för några år sedan en litteraturöversikt där det framgick att ”statligt ägda företag blir i genomsnitt mer lönsamma och effektiva när de privatiseras.”

Annons
Annons
Annons