Annons
X
Annons
X

New York storsatsar på byggande – Skanska jublar

Svenska byggjätten Skanska jublar efter att New Yorks guvernör Andrew Cuomo oväntat gått ut och lovat 120 miljarder dollar till infrastruktur och nya bostäder i delstaten.

– Vi är faktiskt lite förvånade, säger en glad Richard Cavallaro, Skanskas USA-chef, till SvD Näringsliv.

[object Object]
Williamsburg Bridge sedd från Brooklyn. Foto: Erik Bergin

NEW YORK. – Det är fantastiska nyheter. Redan hälften av vad han föreslår vore bra för affärerna, och han pratar om hundra miljarder dollar till infrastruktur vilket vi är väldigt starka inom, särskilt i New York.

Skanskas USA-chef Richard Cavallaro förutspår att pengarna går till tåg-, tunnel-, bro- och vägprojekt varav många i New York City, som liksom övriga delar av USA lider av eftersatt underhåll.

Skanska är involverat i en rad infrastrukturbyggen i New York idag, ett av dem är till exempel en ny t-banelinje under Andra avenyn på Manhattan. Där har det samtidigt saknats finansiering för stora delar.

Annons
X

Tror du att de här pengarna kan innebära grönt ljus för resten av den banan?

– Det är svårt att säga vilka projekt som får pengar och inte. Men som jag sa, vi är glada att bygga vilka projekt som helst. Vad vi hört hittills är Cuomos utspel, sedan måste vi ta reda på varifrån pengarna konkret ska komma, säger Richard Cavallaro.

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo, demokrat, släppte nyheten om satsningen på infrastruktur för 100 miljarder dollar och nya bostäder för 20 miljarder dollar vid sitt ”State of the state”-tal i onsdags, efter att ha presenterat delar av innehållet i förra veckan. En hel del av pengarna ska gå till upprustning av New Yorks slitna t-bana, enligt guvernören.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Alla stora infrastrukturprojekt behöver någon som driver dem, en politisk ”champion”. När du har en av de mäktigaste politikerna i delstaten som ”champion” så är det förstås bra för oss, säger Richard Cavallaro till SvD Näringsliv och fortsätter:

  – Titta på Laguardia, det var vicepresident Joe Biden och Andrew Cuomo som helt själva drev fram det projektet, säger han och refererar till miljardrenoveringen av en av New Yorks flygplatser som Skanska är utvald som så kallad "preferred bidder" till.

  New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo, lanserar en stor satsning på infrastruktur för 100 miljarder dollar. Foto: Bebeto Matthews/AP

  Andrew Cuomos miljardsatsning kommer efter ett 2015 som inbegripit bland annat en inflammerad politisk korruptionsskandal i delstatshuvudstaden Albany, ett par timmar norr om New York City, och fortsatta bråk om bostäder och finansiering med stadens borgmästare Bill de Blasio.

  Att Cuomo nu utlovar motsvarande 1 000 miljarder kronor på vägar, broar och bostäder kommer som något av en överraskning även för Skanska.

  – Vi är faktiskt lite förvånade, säger Cavallaro.

  Satsningen kommer även efter ett något dystert tredje kvartal 2015 för Skanska där bolaget tvingades ta en nedskrivning i USA på över en halv miljard för flera stora byggprojekt som drabbats av förseningar och höjda kostnader.

  – Ja, vi hade ett par tuffa projekt som delvis har belastat resultaten en aning. Men vi tror att det går att fixa till, säger Richard Cavallaro.

  Han beräknar å andra sidan att satsningarna på särskilt infrastruktur även ger positiva effekter på delstatens övriga ekonomi. Företagare och industrier drabbas av köer och andra begränsningar som decennier av underinvesteringar i vägar, broar och underhåll fört med sig, menar han.

  – Det sägs att varje dollar du stoppar in i infrastruktur genererar tre dollar i ekonomin. Så det här öppnar också upp den privata sektorn och dess ekonomi. Det kan ge en riktig boom.

  Det har pratats i åratal om USA:s infrastruktur som håller på att rasa ihop. Hur mycket skulle det kosta att fixa det mest nödvändiga?

  – Jag vet inte exakt men jag har hört siffror på runt tusen miljarder dollar. Vad jag vet är dock att vår infrastruktur graderas till D+ av ingenjörsförbundet. Nu har vi en lite bättre finansiering än tidigare, men inte mycket bättre. Så det saknas fortfarande väldigt mycket pengar för att reparera allt.

  New York: Skanskas brobygge kan försena för nya megafartyg svd.se Skanska USA: De bygger tunnelbana mitt under Manhattan svd.se
  Annons

  Williamsburg Bridge sedd från Brooklyn.

  Foto: Erik Bergin Bild 1 av 2

  New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo, lanserar en stor satsning på infrastruktur för 100 miljarder dollar.

  Foto: Bebeto Matthews/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X