Annons
X
Annons
X

Nya metoder ska ge fler genomförda utvisningar

Bättre flygtransporter, fler frågor om identiteten, ny anmälningsplikt och utökat samarbete. Det är några av de nya förslag som ska göra polisen bättre på att genomföra utvisningar.

– Antalet utvisningar kommer att öka kraftigt, säger Per Löwenberg vid gränspolisen.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Regeringen har bett polisen att skissa en plan för hur fler utvisningar ska genomföras. Foto: Johan Nilsson / TT

Regeringen har under flera år gett polisen i uppdrag att i högre utsträckning utvisa personer som fått avslagsbeslut från Migrationsverket. Trots det har polisen i dag omkring 20 000 personer i sitt register över personer som ska utvisas med tvång. Av dem har majoriteten gått under jorden.

De kommande åren väntas antalet utvisningsärenden öka kraftigt.

Inför 2016 skärpte regeringen därför tonen. Nu gav man Polismyndigheten i uppdrag att ”avsevärt öka andelen verkställda beslut” genom att snickra ihop nya åtgärder tillsammans med Migrationsverket och Kriminalvården.

Annons
X

Förslagen har nu landat hos Justitiedepartementet:

En av åtgärderna går ut på att polisen kopplas in redan i början av asylansökningsprocessen. Per Löwenberg, gruppchef vid den nationella gränspolisen, säger att man troligen kommer att rikta in sig på personer som väntas få avslag på sin ansökan.

– Det kommer att vara ärenden som är snabba att få igenom myndighetskedjan, säger han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Genom att vara med från början kan polisen hjälpa Migrationsverket att fastställa de asylsökandes identitet.

  – Vi ser ibland när vi får ärenden från Migrationsverket att man borde ha kompletterat med frågor som aldrig ställdes under handläggningen. Det kan vara frågor om släktbilden, vem man är och var man kommer ifrån, säger Per Löwenberg.

  Myndigheterna kommer också att testa ett nytt grepp för personer som sätts under uppsikt, det vill säga personer som i väntan på verkställan varje vecka måste anmäla sig hos Migrationsverket.

  – Det är inte ovanligt att personer under uppsikt avviker. En lösning kan vara att de måste anmäla sig oftare. En annan lösning kan vara att man samtidigt för samtal med personen där man kan motivera dem att återvända. Jag tror att vi har varit lite slentrianmässiga i uppsikten från polisens sida, säger Per Löwenberg.

  Förra året lyckades polisen genomföra knappt 4 000 av de ungefär 11 000 utvisningsärenden som lämnades över av Migrationsverket. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade förra veckan iett uppmärksammat uttalande att uppemot 80 000 asylsökande kan komma att utvisas de kommande åren.

  – Antalet utvisningarna kommer att öka kraftigt, säger Per Löwenberg.

  Anledningen till att en så stor del av utvisningarna aldrig genomförs är bland annat att hemländerna saknar återvändandeavtal med Sverige. Polisen kommer därför att ansöka om pengar för att bjuda in delegationer från hemländerna för att fastställa personernas identitet och utfärda resehandlingar.

  Polisen kommer också att ansöka om pengar för att flygtransporterna ska bli mer effektiva och bättre samordnade. Redan i dag används chartrade plan i viss utsträckning, något som Anders Ygeman tror kommer att bli mer vanligt i framtiden.

  Annons

  Regeringen har bett polisen att skissa en plan för hur fler utvisningar ska genomföras.

  Foto: Johan Nilsson / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X