Annons
X
Annons
X

Nya mejl avslöjar byggbolagens lobbykampanj

Sveriges största bygg- och revisionsföretag har nu gått samman för att försöka påverka statliga Bokföringsnämndens beslut om avskrivningar i bostadsrättsföreningar. Det framgår av nya mejl från JM:s financhef, direkt till ministrarna Stefan Attefall och Beatrice Ask.

Frågan om avskrivningar i bostadsrättsföreningar har banat väg för en massiv kampanj från byggbolag, revisorer och bostadsrättsorganisationer.

På tisdagen refererade SvD till ett mejl från JM:s finanschef Claes Magnus Åkesson till civil- och bostadsminister Stefan Attefall. Nu har Lars Wilderäng, upphovsmannen till bloggen Cornucopia, uppmärksammat ytterligare mejl, som visar hur byggbranschen och revisionsbolagen koordinerar sig i syfte att förhindra ett förbud mot progressiva avskrivningar i bostadsrättsföreningar, dolt bakom den så kallade K2-regeln.

”Vi är nu tätt formerade inom JM, Skanska och NCC samt våra respektive revisorer Ernst & Young, KPMG och PWC. Vi är alla rörande överrens om nödvändigheten att skapa arbetsro genom att fort neutralisera den varböld som rådande K2-regel innebär för bostadsrättsmarknaden”, skriver Claes Magnus Åkesson, i ett mejl tillställt civil- och bostadsminister Stefan Attefall samt justitieminister Beatrice Ask.

Annons
X

”Sannolikt behöver Bokföringsnämnden utan onödig fördröjning gå ut offentligt och meddela tillfälligt undantagande för bostadsrättsföreningar inom K2”, fortsätter Åkesson, och förespråkar en ”klok anpassad lösning, utan offentliga utspel”.

Se hela Claes Magnus Åkessons mejl här

Mejlet är ett av fyra som sedan den 20 februari har skickats av Åkesson direkt till regeringskansliet. Måltavlan för utspelet är Bokföringsnämnden (BFN), en statlig myndighet ledd av justitierådet Olle Stenman, och vars uppdrag är att ge vägledning inom bokföring och redovisning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bakgrunden är att BFN vid årsskiftet införde en ny normgivning för årsredovisningar, där regeln K2 berör mindre aktiebolag och ekonomiska föreningar. Här ryms frågan om avskrivningar, men utan att ge några konkreta riktlinjer för vad som bör gälla i just bostadsrättsföreningar. I slutet av mars förväntas dock BFN sätta ned foten, och ett möjligt utfall är att progressiva avskrivningar helt enket förbjuds.

  Då progressiva avskrivningar skjuter en bostadsrättsförenings kostnader på framtiden, kan ett förbud leda till högre avgifter i nybildade föreningar, något som kan slå direkt mot byggbolagens försäljningspriser.

  – Det här handlar om att pressa ned kostnader för att sälja till högsta pris. Lägger man på en tusenlapp till månadsavgiften så ryker över 500 000 på försäljningspriset, säger Lars Wilderäng, skribent på den egna bloggen Cornucopia.

  Nu uppvaktas BFN inte bara av byggherrar och revisorer. Även HSB, Bostadsrätterna, Riksbyggen och SBC har hört av sig direkt till BFN och begärt att de progressiva avskrivningarna ska få finnas kvar.

  – Skälet är att byggnader har en lång livslängd och en förhållandevis låg teknisk utveckling. Dessa omständigheter tillsammans med det faktum att det finns ett planlagt värdebevarande underhåll som kostnadsförs löpande, gör att vi anser att den progressiva avskrivningsmetoden bäst återspeglar hur tillgångens ekonomiska värde för föreningen förbrukas, skriver de fyra organisationerna i ett brev till BFN.

  ”Artiklarna en skänk från ovan” svd.se Boverket lovar bättring om ekonomiska planer svd.se ”Far har agerat fegt” svd.se
  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X