Annons
X
Annons
X

Nya lanseringar ska utmana Google och Nokias konkurrenter

Både Nokia och Google förbereder för nya lanseringar i veckan. Nokia har stort behov av att få fram en ny avancerad mobil, och kanske också datorplatta, som kan utmana Apple och Samsung. Under tiden kämpar Sony för att komma tillbaka och bolaget kunde nyligen uppvisa sin första vinst på fem år.

[object Object]
Nokia och vd:n Stephen Elop lanserar under våren 2013 ett budgetalternativ på smartphonemarknaden. Foto: ALTAF QADRI/AP

Under de senaste dagarna har Nokia, världens näst största tillverkare av mobiler efter sydkoreanska Samsung, försökt bygga upp spänningen inför en stor lansering som företaget har i London på tisdag. För några dagar sedan kom bolaget till exempel med en ny smart mobil i budgetklassen, Asha 501.

Det var den första mobilen i en ny familj där siktet framför allt är inställt på användare i tillväxtländerna som vill ha en smart mobil men inte har så mycket pengar. Asha 501 kostar under 100 dollar (660 kronor) utan skatter och avgifter.

För Nokia är det en viktig lansering. Bolaget har traditionellt haft en mycket stark position i tillväxtländerna och då i synnerhet när det gäller enklare modeller. Men den senaste rapporten från bolaget visade att Nokia nu tappat även där.

Annons
X

Ur det perspektivet blir Asha 501 och de kommande mobilerna i serien viktiga för om Nokia ska lyckas ta sig tillbaka i den här delen av marknaden, där användarna nu ofta vill ha en smart mobil i stället för de enklare traditionella mobiler som de tidigare varit hänvisade till.

Det följdes upp med att Nokia presenterade Lumia 928, en Windowsmobil speciellt gjord för den amerikanska operatören Verizon Wireless. I det fallet handlar det om en riktigt avancerad mobil som Nokia behöver för att ta sig fram på den amerikanska marknaden där bolaget har en svag ställning.

Men den stora frågan är nu vad Nokia tänker visa upp i samband med att företaget har en större lansering i London på tisdag. Spekulationerna handlar om bland annat om att bolaget kan komma med en datorplatta.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nokia har tidigare sagt att man tittar på den marknaden men inte lämnar några uppgifter om när en datorplatta byggd på Windows kan komma från företaget. Det finns förstås en del som räknar med att den kommer nu.

  Andra spekulationer handlar om att företaget kommer med en avancerad kameramobil i Lumia-serien (byggd på operativsystemet Windows Phone) som kan utmana både Apples Iphone och Samsungs nya Galaxy S4.

  Den senare mobilen är en av många från olika tillverkare som byggts upp kring sök- och annonsföretaget Googles operativsystem Android. Enligt analysföretaget Canalys står Android för 76 procent av alla smarta mobiler. Näst störst är Apples system medan Windows Phone, som bland andra Nokia använder, är betydligt mindre.

  Spekulationerna handlar också mycket om vad just Google kommer att visa upp senare i veckan när företaget inleder sin utvecklarkonferens i San Francisco. Ryktena gäller bland annat en ny version av Android, en förbättrad version av datorplattan Nexus 7 och fler detaljer kring Google Glass.

  Vad Google än kommer med får det också stor påverkan på japanska Sony, som har en stor utvecklingsavdelning i Lund. Sony bygger sina mobiler kring Android men hela företaget har pressats hårt under lång tid och inte minst har Sony fått se hur Samsung dragit ifrån både när det gäller mobiler, datorer och tv-apparater.

  Alldeles nyligen lyckades Sony i vilket fall visa upp den första helårsvinsten på fem år. Nettovinsten för redovisningsåret som avslutades i mars 2013 hamnade på 3 miljarder kronor, lyft av en rad engångshändelser som försäljning av kontor i Tokyo och företagets amerikanska huvudkontor. Företaget lovar också att vinsten under det här redovisningsåret ska öka ytterligare.

  Fast det är fortfarande mycket som är osäkert kring Sony. Tv-verksamheten gick till exempel med förlust för nionde året i rad och försäljningen av persondatorer går ned. Där lovar Sonys ledning nu att man ska få till en vändning samtidigt som Sonys mobilverksamhet ska växa och affärsområdet, som föregående år gick med rörelseförlust, utlovas vända till vinst.

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  Annons
  Annons
  X

  Nokia och vd:n Stephen Elop lanserar under våren 2013 ett budgetalternativ på smartphonemarknaden.

  Foto: ALTAF QADRI/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X