Nya lagen stoppar inte huliganer

Unga fotbollshuliganer är farligast - det är alla överens om. Men hur problemet ska lösas är det ingen som vet. Den nya lagen som ska porta bråkmakare från arenorna väntas inte göra någon större skillnad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Redan tidigare har fotbollsklubbarna kunnat porta supportrar som är kända slagskämpar eller som hotat personal. I dag är ett tiotal supportrar utestängda från Hammarby IF:s hemmamatcher och fem supportrar nekas tillträde till Djurgårdens IF:s hemmamatcher.
Från den 1 juli blir det ännu hårdare tag mot kända bråkmakare. Personer som väntas ställa till med bråk inne på arenan kan beläggas med tillträdesförbud. Ett sådant utfärdas av en åklagare och gäller i högst ett år. Den som trots förbudet försöker ta sig in på arenan kan åtalas och dömas till böter eller fängelse.

– Det är en utmärkt lag. Alla åtgärder i syfte att komma tillrätta med fotbollens problem är otroligt positiva. Men det kan bli svåra gränsdragningsproblem när det gäller att bedöma vilka som ligger i riskzonen, säger Sven-Erik Alhem, chefsåklagare i Malmö.
Justitieminister Thomas Bodström hoppas att lagen ska fungera som en vattendelare mellan sunt idrottsintresserade och bråkmakare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons