Annons
X
Annons
X

Nya lagen om tillfälliga uppehållstillstånd försenas

Tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar som kommer till Sverige ser inte ut att bli verklighet den 31 maj som det var tänkt. Regeringens ambition är nu att den hårt kritiserade lagen träder i kraft i sommar, enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Flyktingar vid stationen i Hyllie utanför Malmö i höstas. Foto: Johan Nilsson/TT

Förra veckan gick remisstiden ut för det kontroversiella förslaget om att göra tillfälliga uppehållstillstånd till huvudregel för flyktingar. Regeringen har tidigare sagt att förändringen ska gälla från den 31 maj. Men nu har tidsschemat skjutits fram.

– Som det ser ut nu i riksdagens planering ligger beslut den 21 juni. Lagen kan träda i kraft först efter det, det vill säga under sommaren, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i en kommentar till SvD.

En stor majoritet av remissinstanserna kritiserade lagförslaget. Barnombudsmannen anser att ändringen strider mot FN:s barnkonvention. Andra remissinstanser menar att förslaget försämrar integrationen.

Annons
X

I nuläget är permanenta uppehållstillstånd huvudregel för asylsökande som beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Om förslaget går igenom kommer permanenta tillstånd som regel bara ges till kvotflyktingar, som endast utgör några procent av det svenska mottagandet.

Förslaget innebär också att möjligheten till anhöriginvandring kraftigt begränsas.

Morgan Johansson har tidigare sagt att den tuffa kritiken troligen inte kommer att leda till några större förändringar i förslaget.

– Jag tror att i en del fall handlar det bara om att klargöra hur man ska tolka lagen. Mycket handlar om hur de internationella konventionerna ska tolkas, utgår jag ifrån, och det tror att jag vi kommer att kunna lösa. Sedan ser jag inte framför mig att vi kommer att göra några större avsteg, men vi tittar på fråga efter fråga, sade han till TT.

Annons

Flyktingar vid stationen i Hyllie utanför Malmö i höstas.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X