Annons
X
Annons
X

”Nya lagen för visselblåsare är för svag”

Sedan årsskiftet finns en ny lag för visselblåsare, men dessvärre ger lagen inte bättre förutsättningar för människor att faktiskt slå larm. Därför behövs ett större grepp om frågan, skriver två experter på frågan, Petter Tiger och Anders Hulegårdh.

Civilminister Ardalan Shekarabi har uttryckt att han vill att regeringen ska göra det lättare för visselblåsare att slå larm.
Civilminister Ardalan Shekarabi har uttryckt att han vill att regeringen ska göra det lättare för visselblåsare att slå larm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

DEBATT | VISSELBLÅSARE

Efter den senaste tidens skandaler inom det offentliga, senast Statens fastighetsverk, vill regeringen skärpa kraven på myndigheters arbete mot korruption. Civilminister Ardalan Shekarabi ger Statskontoret i uppdrag att skärpa arbetet mot korruption och bland annat vill regeringen se att det blir lättare för visselblåsare att slå larm.

Problem upptäcks bäst inifrån organisationer, så det är utmärkt att regeringen vill lyfta frågan om hur man skapar incitament för visselblåsare att uppmärksamma problem. Revisorer och medier upptäcker ofta missförhållanden först när problemen vuxit sig väldigt stora.

Det märkliga är att regeringen i den nya visselblåsarlagstiftningen från årsskiftet valde att enbart fokusera på skadeståndsmöjligheter för visselblåsare som redan drabbats av repressalier. Man struntade exempelvis helt i utredarens förslag om anonyma rapporteringsmöjligheter.

Annons
X

För att få ändamålsenliga lösningar på plats måste man förhålla sig till:

• Vad krävs för att anställda ska blåsa i visslan?

• Vad krävs för att ärenden ska handläggas på ett tillfredsställande sätt?

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Vad krävs för att uppmärksammade problem ska åtgärdas?

  Det finns gott om exempel på att man som visselblåsare riskerar att hamna i kläm. Möjligheten att rapportera anonymt borde vara självklar i alla organisationer. Utöver det måste man etablera principer för visselblåsning och ärendehantering som är trovärdiga och väl förankrade i organisationskulturen.

  Hanteringen av ärenden måste följa tydliga ramar, det ska ske utan onödigt dröjsmål och utredningen måste skötas av kompetenta handläggare som inte färgas av intressekonflikter eller beroendeställningar.

  Många organisationer har utmärkta resurser internt för professionell handläggning och än fler kan hålla hög kvalitet på arbetet med ett stödsystem. Men de riktigt allvarliga ärendena kommer i många fall att involvera personer som utredarna riskerar att stå i beroendeställning till. Därför bör man sätta principer och arbetsformer för hantering av jäv redan innan det föreligger problem. På så sätt blir det enkelt och självklart för den interna handläggaren att engagera extern utredningskompetens och underhandsinformera styrelseordförande om exempelvis vd impliceras i ett ärende.

  Om ledningen ska ta tag i obekväma problem så krävs det en tillräcklig transparens för att det ska bli svårt som verksamhetsansvarig att ducka eller sopa problemen under mattan.

  Principer för hanteringen ska sättas utifrån en förutsättningslös diskussion kring organisationens förhållanden och risker. När riskerna är stora för intressekonflikter kan det vara avgörande att rekommendationen för vidare hantering av ett ärende kommer från en extern advokat och att styrelsen sedan tidigare är informerade om ärendet.

  Vi ser en tydlig trend bland organisationer att börja jobba med externa visselblåsarsystem för anonym rapportering. Men den saknade komponenten är ofta möjligheten att enkelt engagera verkligt oberoende utredningskompetens.

  När nu frågan åter lyfts bara månader efter att den nya lagstiftningen infördes vore det klokt att inte bara se till visselblåsarens anonymitet, utan också ta ett ordentligt grepp om frågorna om handläggningen och hur utredningar omsätts i konkreta åtgärder.

  Petter Tiger

  vd Lantero visselblåsarsystem

  Anders Hulegårdh

  partner Advokatfirman Delphi

  Petter Tiger och Anders Hulegårdh Foto: Privat
  Annons

  Civilminister Ardalan Shekarabi har uttryckt att han vill att regeringen ska göra det lättare för visselblåsare att slå larm.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2

  Petter Tiger och Anders Hulegårdh

  Foto: Privat Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X