Nya lagar ska minska på diskrimineringen

I dag vaknar Sverige upp till tiotalet nya lagar och förordningar. Krogar får inte längre ha olika åldersgränser för män och kvinnor och staten får lättare att beskatta ­pengar i utländska banker.

Under strecket
Publicerad
Från och med i dag får frisörer inte längre erbjuda olika taxor för ­kvinnor och män som vill bli fina i håret.

Från och med i dag får frisörer inte längre erbjuda olika taxor för ­kvinnor och män som vill bli fina i håret.

Annons

Från och med i dag, den 1 juli, får inte frisörer längre ta mer betalt av kvinnor än män. Enligt den nya lagen räknas det som olaga diskriminering. Sedan tidigare är det förbjudet att särbehandla ­efter etnisk tillhörighet, sexuell läggning och funktionshinder.
En lucka i lagen är nu tilltäppt, menar Jämo. På ombudsmannens hemsida läggs under dagen de blanketter som krävs för anmälan ut.

– Det är självklart bra om man inte får ta olika betalt beroende på kön, säger Anneli Tillberg på myndigheten.
Hon ser med glädje på att somliga taxibolag redan har börjat införa solotaxa nattetid i‑stället för tjejtaxa:
– Inte bara tjejer riskerar ju att utsättas för våld när de tar sig hem sent.
Nu förbjuds också diskriminering på grund av kön i socialförsäkringssystemet och arbetsmarknadsåtgärder. En arbetsförmedlare som går med på att enbart förmedla män eller kvinnor till arbetsgivare begår från och med i dag ett brott.
Lesbiska par kommer att få hjälp av sjukvården med insemination. Partnern erkänns, tillsammans med den biologiska mamman, som förälder.
Det blir olagligt att ladda ner musik eller datorprogram som lags ut på internet utan tillstånd. Rätten att kopiera ur böcker inskränks.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons