Annons
X
Annons
X

Nya kravaller i London

Oroligheterna fortsätter i London. På måndagen attackerade ungdomsgäng butiker och kastade sten mot polisstyrkor i Hackney, i östra London.

Av SvD, TT
Foto: KAREL PRINSLOO/AP

Under måndagseftermiddagen drabbade ungdomsgäng och polis samman i Londonförorten Hackney. Ungdomar kastade sten mot polisen och affärer har blivit förstörda, det skriver
The Telegraph.

Kravallpolis blockerade gator och stängde av biltrafiken i området.

Vissa bröt sig in i affärer och polisbilar vandaliserades. En BBC-journalist på plats uppgav att våldsamheterna utbröt efter det att polisen stoppat och kroppsvisiterat en man utan att hitta något.

Annons
X

Flera byggnader har satts i brand i Croydon, i södra London. Bilder på BBC visade hur brandmän kämpade nästan förgäves mot lågorna. Oroligheterna tycks även ha spridit sig till Birmingham, där skyltfönster krossades och varor stals, sade polisen enligt Reuters.

Samtidigt kom rapporter om brinnande bilar i Lewisham i södra London. Och i Peckham, också i södra delen av huvudstaden, sattes affärslokaler i brand och ungdomar försökte tända eld på en buss.

Totalt har nu över 200 personer gripits och 35 poliser skadats i upploppen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Brinnande byggnader och fordon, plundringar och våldsamma kravaller förvandlade i helgen delar av London till en krigszon och gjorde många hemlösa.

  Kravallerna startade i lördags i den fattiga stadsdelen Tottenham sedan en fredlig protest urartat. Protesten gällde ihjälskjutningen i torsdags av 29-årige Mark Duggan, där polisen hävdat att det rörde sig om en skottväxling. Tidningen Guardian skriver dock att en första undersökning visar att en kula, som uppgetts komma från Duggans bil, i själva verket kom från polisens vapen.

  Brittiska regeringsföreträdare har kraftigt fördömt upploppen och sagt att opportunistiska kriminella ligger bakom vandaliseringen, som de lovar inte ska påverka förberedelserna inför OS nästa år.

  I hårt kravalldrabbade Tottenham ser boende flera orsaker till ilskan, däribland den höga arbetslösheten, de hårda nedskärningarna och polisens agerande.

  Scotland Yard talade om ”härmare” när upploppen spred sig från Tottenham och polisen beklagade att sociala medier som Facebook och Twitter varit fulla av uppmaningar om att kräva ”rättvisa” efter dödsskjutningen av Duggan. Samtidigt underströk polisen att Duggans död är ”helt och hållet beklagansvärd” och sade att en oberoende kommission utreder den.

  TT/SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Foto: KAREL PRINSLOO/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X