Annons

Nya krav på Juholts sorti

Stämningen inom Socialdemokraterna beskrivs som usel. ”En väldigt allvarlig situation”, säger en medlem i partiets verkställande utskott. Och i går kom nya avgångskrav på partiets ledare Håkan Juholt.

Publicerad
Foto: SCANPIX

–Hans förutsättningar att vinna ett val är så små att det är bättre han lämnar över till någon annan, säger s-debattören Jonas Morian.

”Det är så jävla illa”. Så skrev Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) i ett sms till partikamrater, efter Håkan Juholts lördagsintervju i Ekot.

S-ledaren fick också mothugg från Skolverket i går. Håkan Juholts påstående om att skolsegregationen är högre i Sverige än i USA avvisas helt.

Annons

–Det är inte korrekt, säger undervisningsrådet Anita Wester till TT.

Katastrofsiffror i opinionen och en otydlighet i politiken gör att humöret inom S-leden beskrivs som usel, enligt S-kännare.

–Man är inte inne på att lösa problemet, man tjafsar med varandra. Stämningen är i botten, säger författaren Christer Isaksson.

I går kom nya avgångskrav. Jonas Morian, s-debattör och medlem i partiet i över 25 år, säger att Juholt borde kliva av.

–Han verkar inte klara av att rycka upp de katastrofala opinionssiffrorna. Han slirar på sanningen och har svårt att föra ut sitt budskap. Det senaste var att Juholt säger att beskedet att bojkotta SVT var förankrat både hos MP och V. Men det stämde inte alls, säger Jonas Morian.

Peter Weiderud, som sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, tycker att förslagen i den kriskommission som partiet tillsatte efter förlustvalet 2010 oförtjänt har fallit i glömska och i stället blivit en ”hyllvärmare”.

–Vi har inte på allvar tagit vara på det som kriskommission sade. Det är en utmärkt rapport, framför allt analysen av det förändrade samhället. Det är det som partiet inte fullt ut har tagit till sig, att samhället har förändrats.

Ardalan Shekarabi, tidigare ordförande i kommissionen, tror att frustrationen i partiet beror på två saker, opinionskrisen och en otydlig politik.

–Vi har ju Caremafrågan, där allmänheten är extremt frustrerad. Det är uppenbart att regeringen har ett ansvar för det som hänt. Och då måste man ju ha ett alternativ. Vad tycker Socialdemokraterna då? Jag vet inte det, säger han.

Men Peter Hultqvist, riksdagsledamot och suppleant i partiets verkställande utskott, är mycket kritisk till Anders Johanssons agerande.

–Jag tycker att han kan föra debatten i partistyrelsen, säger Peter Hultqvist.

LÄS MER:
Krisen kan driva partiet isär

LÄS MER:
S-kännare: ”De tjafsar med varandra”

Ansvarslöst kritisera Juholt med sms blog.svd.se
Annons
Annons
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons