Nya krav gör film mer jämställd

De nya kraven på en mer jämställd svensk film börjar ge resultat. En genomgång som SvD har gjort visar att andelen kvinnor som har beviljats förhandsstöd har ökat första halvåret i år. Av dem som får stöd av filmkonsulenten Marianne Ahrne är nu hälften kvinnor.

Under strecket
Publicerad
Annons

I det nya filmavtalet som trädde i kraft vid årsskiftet finns krav på att minst 40 procent av de regissörer, producenter och manusförfattare som får produktionsstöd till film från Svenska Filminstitutet, SFI, ska vara kvinnor före slutet av 2009.
Kravet är ett resultat av flera års diskussioner om att den svenska filmbranschen domineras av män och åter män. Allra sämst har det sett ut i den långa spelfilmsbranschen. Där har männen varit i överväldigande majoritet bland både regissörer, manusförfattare och producenter. Statistik i början av 2000-talet visade att nästan nio av tio filmer de senaste åren hade regisserats av män.
På dokumentär-, barn- och kortfilmssidan har det däremot varit nästan 50-50 mellan män och kvinnor.

En genomgång som SvD har gjort av de långa spelfilmer som har fått förhandsstöd under årets första sex månader visar att runt 40 procent av stödet i de olika yrkeskategorierna har gått till kvinnor. Det är en rejäl ökning om man jämför med fördelningen under hela 2005.

Annons
Annons
Annons