Nya koreanska elbilen laddar andra

Den nya elbilsplattformen från Hyundai/Kia ska användas för en rad nya elbilar de kommande åren. Med en elbil blir det mer utrymme inne i kupén.
Den nya elbilsplattformen från Hyundai/Kia ska användas för en rad nya elbilar de kommande åren. Med en elbil blir det mer utrymme inne i kupén. Foto: Hyundai/Kia

Tio mil på fem minuters laddning och möjlighet att driva eldrivna apparater direkt från bilen. Det är lite av vad koreanska Hyundai/Kia lockar med när bolaget nu kommer med sin första rena elbilsplattform.

Publicerad
Hyundai/Kia
Foto: Hyundai/Kia
Annons

Hyundai Motor Group, där både Kia och Hyundai ingår, har jobbat i fyra år med att ta fram en ny plattform som är till bara för elbilar. Det innebär att den specialanpassats på många sätt för att ta hänsyn till att när en elbil byggs upp behövs det andra lösningar för tunga batterier, en mindre elmotor, ett särskilt elsystem och så vidare.

På det viset skiljer sig den nya plattformen från den som finns i de elbilar gruppen säljer i dag. Eldrivna Kia E-niro bygger exempelvis på en anpassning av samma plattform som används för den bensindrivna Kia Niro.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons