Nya jobbsiffror går tvärs emot alla varsel

I veckan presenterade Statistiska Centralbyrån fördjupad statistik om vilka som jobbar och när. Siffrorna var positiva – antalet personer i arbete ökade. Förklaringen är att hösten 2005 jämförs med hösten 2008. Nästa år kommer ny fördjupad redovisning, då lär bilden vara en annan.

Publicerad
Annons

Sedan i våras har SCB:sArbetskraftsundersökningar haft i uppdrag av regeringen att bygga ut och fördjupa arbetsmarknadsstatistiken. Fördjupningen ska tydligare visa vilka som jobbar och vilka som inte jobbar, enligt uppdraget.

I tisdags kom en första redovisning där tredje kvartalet i år jämförs med samma kvartal 2005. Inte oväntat visar redovisningen på positiva tal. Antalet sysselsatta ökade med 255 400 personer till 4,7 miljoner under perioden. Arbetslös­heten minskade med 1,5 procentenhet till 5,7 procent och sjukfrånvaron minskade. Andelen personer som stod utanför arbetskraften minskade från 28,6 procent till 28,1 procent. I gruppen ingår studerande på heltid, förtidspensionärer, pensionärer, deltidsstuderande och hemarbetande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons