Annons
X
Annons
X

Nya jävsanklagelser i Södertäljemålet

I dag började jätterättegången mot Södertäljenätverket om från början, och förhandlingarna inleddes med nya jävsanklagelser mot nämndemän.

I tisdags greps fler med misstänkta kopplingar till organiserad brottslighet i Södertälje. SvD.se svarar på frågor kring rättegångsreprisen.

Illustration från rättssalen.
Illustration från rättssalen. Foto: ILLUSTRATION: LOTTA JARLSDOTTER / SCANPIX

Vad gäller de nya jävsanklagelserna?

I oktober beslutade Svea hovrätt att det omfattande så kallade Södertäljemålet
måste tas om i Södertälje tingsrätt eftersom en av nämndemännen funnits jävig. Trots att alla rättens ledamöter byttes ut till de nya förhandlingarna lämnades i går en ny jävsanmälan in av en av de åtalades advokater, Jan Karlsson, som menar att två av de nya nämndemännen är jäviga för att de deltagit på ett möte med nämndemannaföreningen där polisen pratade om sin satsning mot den grova organiserade brottsligheten i Söderälje. I morgon klockan tio kommer besked om de nya domarna kan besluta om nämndemännen är jäviga, eller om de anses jäviga i jävsfrågan.

Vad händer om nämndemännen anses jäviga?

Annons
X

Då får rättegången avbrytas medan man hittar två nya nämndemän som ersättare. Om inget oförutsett händer bör det inte ta så lång tid, enligt Katarina Wingqvist Ekholm, chef för Södertälje tingsrätt.

Måste alla vittnen höras igen i den nya rättegången?

Ja, det har domaren i den nya rättegången, Lars Lindhe, beslutat. De tilltalades försvarare yrkade på att alla förhör skulle tas om. Åklagaren ville istället använda de inspelade förhören från förra rättegången, bland annat för att det finns risk att vittnena har hunnit glömma saker. Domstolen argumenterar bland annat att eftersom den förra rättegången ansetts jävig, ska inte förhören från de förhandlingarna användas. Ett annat argument var att de tilltalade måste ha rätt att höras igen, och om samma sak inte gäller vittnena innebära det risk för felaktig bevisvärdering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS MER:
  Ny rättegång tuff för vittnen

  Vad händer om vittnena inte ger samma berättelse i den andra rättegången?

  Då har rätten möjlighet att gå tillbaka till de inspelade förhören, och peka på vad vittnen sa då. Sen är det upp till rätten att värdera både det inspelade förhöret och det nya vittnesmålet, enligt Åsa Rasmussen, domstolssekreterare vid Södertälje tingsrätt. Om vittnena ändrar sin berättelse mycket kan de bli åtalade för mened. Vittnen kan inte heller vägra ställa upp. Däremot kan de hävda att de inte minns.

  En del vittnen har skyddad identitet på grund av den hotbild som är förknippad med att vittna i fallet. Hur ser man till att skydda dem?

  – Redan i den första rättegången hördes många via videolänk och inget hindrar samma lösning den här gången, säger Åsa Rasmussen.

  Har målet något samband med den razzia som polisen genomförde i tisdags mot ett företag som ägnat sig åt personlig assistans?

  Rättegången är ett resultat av en storsatsning som Södertäljepolisen gör mot organiserad brottslighet. Gripandena i tisdags är ett resultat av samma satsning. Tolv personer misstänks för inblandning i härvan, där Försäkringskassan misstänks ha lurats på miljonbelopp och i dag inleddes
  häktningsförhandlingar. Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som ansvarar för satsningen i Södertälje, vill ännu inte svara på om det finns kopplingar mellan de åtalade och de som nu misstänks för bedrägeri.

  Senaste nyhetsquizarna

  Vilken stadsdel i New York ser du här? quiz.svd.se Snabbtest: Varifrån kommer Chris O'Neill? quiz.svd.se Vad var det kungen vägrade att göra? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Illustration från rättssalen.

  Foto: ILLUSTRATION: LOTTA JARLSDOTTER / SCANPIX Bild 1 av 2

  På torsdagen togs rättegången mot Södertäljenätverket om i Stockholms tingsrätt på grund av en jävssituation.

  Foto: LOTTA JARLSDOTTER / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X