Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johan Norberg: Nya invandrare ses alltid som problem

Ledare kolumnister
Foto: JOSE LUIS GONZALEZ /REUTERS

KOLUMN

**Tidigare invandrargrupper var **lättintegrerade och skötsamma, men det är ett annorlunda folk som nu invandrar. De är fattiga och ofta kriminella och verkar inte vilja lära sig vårt språk eller våra seder. De kommer från auktoritära samhällen och saknar vår demokratiska tradition.

Jag tänker på tyskarna som invandrade till USA under 1800-talet. Så betraktades de faktiskt ofta av invandrarnationen, även av upplysningsmän som Benjamin Franklin, vilket The Economist påminde om häromveckan. Tidskriften nämner det inte, men Franklin var också misstänksam mot invandrare från det krigiska Sverige. Men snart visade det sig att nordeuropéerna anpassade sig till friheten, arbetade och smälte in, i alla fall jämfört med nästa farliga invandrargrupp – irländarna.

I sin bok ”Not Fit for Our Society” visar Peter Schrag att detta mönster upprepades i nästan varje invandrarepisod. Först är de ett hot, men med tiden står det klart att de är som du och jag och mest vill skapa ett gott liv för sina familjer. Efter ett par generationer framställs de som de gamla, goda invandrarna, jämfört med nästa grupp, som nu är den främmande, farliga.

Annons
X

Irländarna utmålades ofta som lata, fattiga, smutsiga och hårt supande. Dessutom var de katoliker, indoktrinerade sina barn och var mer lojala med Rom än den amerikanska staten. Men i takt med att irländarna integrerades betonade man allt mer den delade kulturen och kristendomen, som skilde dem från nya grupper – illasinnade judar och opålitliga kineser. Tills det visade sig att även de var skötsamma och arbetade hårt. Nu är amerikanerna oroliga för mexikaner, och ofta hör man i debatten att de är ett särfall – inte alls som tyskar, irländare, kineser och judar som i efterhand ser ut som mönstermedborgare.

**Mönstret återfinns i **Sverige. Invandrargrupper som vid ankomsten kallades inkräktare, slödder och gipskatter har ett par generationer senare setts som svenskar som var med och byggde landet. Många trodde att de många bosniska invandrarna under 1990-talet aldrig skulle integreras. I dag är deras sysselsättningsgrad högre än nordiska invandrares.

Människan ser det som är annorlunda och är i rörelse, så det första vi noterar är hur nykomlingar skiljer sig från oss och från tidigare invandrare. Det finns förstås verkliga, svåra problem, men också en tendens att tro att det är allt, att det är unikt, och dömt att så förbli. Vi ska inte slå oss till ro. Tidigare invandrargrupper har kommit in i samhället genom arbetsmarknaden, och den har vi omgärdat med många hinder. Men om vi kan riva dem finns det skäl att hoppas att dagens farhågor så småningom känns lika mossiga som Franklins rädsla för svenskar och tyskar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Johan Norberg är författare, dokumentärfilmare och idéhistoriker. johan@johannorberg.net

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JOSE LUIS GONZALEZ /REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X