Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Nya idéer sätter press på Lööf

Centerledningen underkänner nu delar av det nya idéprogrammet, för att stoppa inbördeskriget mellan partiets liberaler och traditionalister. Men upproret borde inte ha överraskat Annie Lööf.

Många partier backade i valet 2010, men Centern tappade nästan en femtedel av sina väljare, och led därmed den största förlusten av alla partier.

Annie Lööf - som ännu inte var partiledare - fick i uppdrag att leda haverikommissionen.

”Nystart för de gröna liberalerna” blev undertiteln på hennes valanalys, men kanske är det den nystarten som just nu har kommit av sig.

Annons
X

I alla fall kände sig Annie Lööf på onsdagen tvingad avbryta semestern i Thailand, för att markera avstånd till några punkter i förslaget till nytt idéprogram.

Hon reste sig från strandfilten sedan en rad partidistrikt öppet hade kritiserat förslaget som alltför nyliberalt, och påbörjat en process med att ta fram ett alternativt program.

Det är framför allt förslagen om fri invandring, slopad skolplikt och plattare skatt som har upprört känslorna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och resonemangen som öppnar för månggifte. Så här står det i programförslaget:

  ”Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar”.

  Det senaste parti som lade fram förslag som skulle möjliggöra månggifte var Feministiskt initiativ - och idén vann väl aldrig någon riktigt bred uppslutning i opinionen.

  I intervjuer från Thailand avvisade Lööf nu förslagen om fri invandring och månggifte.

  ”Fri invandring är inte möjligt vare sig i morgon eller om ens tio år. Det förstår de kommunpolitiker som kämpar med bostadsproblematik och annat”, sa hon till Ekot.

  Men det är värt att notera att hon inte tar avstånd från skrivningarna om plattare skatt eller skolplikten.

  Partiledningen hade planerat att inte säga något alls om programförslaget. ”Det vore helt främmande om partiledningen omedelbart efter att ett förslag lagts skulle meddela vart skåpet ska stå”, skrev vice ordföranden Anders W Jonsson på sin blogg i december.

  Men det interna upproret slog ledningens strategi i spillror. Annie Lööf, Anders W Jonsson och den andre vice ordföranden Anna Karin-Hatt har nu samtliga markerat mot delar av programförslaget.

  Att Annie Lööf åker hem tidigare från semestern understryker att hon uppfattar kritiken som allvarlig. Även om det inte är hon som har skrivit programförslaget har hon haft inflytande över vilka som fick göra det.

  Och hon räknades innan hon blev partiledare till den riktning inom Centern som ibland brukar kallas nyliberal.

  Annie Lööf har själv talat om fri invandring, motionerat om plattare skatt och hon var vice ordförande i ungdomsförbundet när CUF-stämman 2005 tog ställning för månggifte.

  Centerliberalernas största framgång är förstås valet av Annie Lööf till partiledare, men det riskerar att förvandlas till ett bakslag om en bred opinion i partiet uppfattar att hon försöker vrida partiet i en väldigt liberal riktning.

  Sådana misstankar skulle också kunna undergräva Annie Lööfs position som partiledare. Hur stor skadan blir beror på hur hon hanterar debatten fram till stämman i mars.

  Kanske borde upproret ändå inte komma som en överraskning för Annie Lööf. I valanalysen skriver hon att Centerpartiets åldrande medlemskår inte är i takt med partiets väljare.

  ”Hos många nya medlemmar och väljare är historiska, politiska ståndpunkter inte lika heliga kor som hos Centerpartiets äldre medlemmar”.

  Och på stämman som ska behandla det nya programförslaget är det medlemmarna som bestämmer vilka kor som ska slaktas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X