Nya grepp i asbest-frågan

I går skulle ett förslag till heltäckande asbestuppgörelse föreläggas USA:s senat. I dag återupptas domstolsförhandlingar om ett asbestavslut för ABB:s dotterbolag Combustion Engineering.

Under strecket
Publicerad
Annons

På två fronter fortsatte därmed asbestproblemen i USA. På torsdagen amerikansk tid väntades den republikanske senatorn Orrin Hatch, ordförande i senatens justitieutskott, framlägga en plan om över- gripande asbestreglering i USA. Bakgrunden är att asbestprocesserna kastar en allt djupare slagskugga över USA:s näringsliv.

Åtskilliga företag har redan drivits i konkurs. Trots att asbest förbjöds redan på 1970-talet kommer varje år en flod av nya skadesökande, de flesta mobiliserade av advokater som får 30-50 procent av utbetalda ersättningar. Antalet skadesökande beräknas nu uppgå till 800 000. Fler än 100 000 har riktat krav mot ABB och Combustion Engineering. Enligt planen skulle inblandade storbolag och försäkringsbolag bidra med 90 miljarder dollar, drygt 700 miljarder kronor, till en skadefond. Ytterligare 150 miljarder kronor skulle komma från redan etablerade asbestfonder och från mer perifert berörda företag. Planen har stöd från industrin och det republikanska partiet. President George Bush har klagat över ”lättsinnigt processande” och vicepresident Dick Cheney var ordförande för ett av de mest utsatta företagen.

Annons
Annons
Annons