Godzilla II: King of the monstersNya Godzilla – lika kul som stendum

”Godzilla II: King of the monsters”.
”Godzilla II: King of the monsters”. Foto: Warner Bros. Pictures

Den japanska fantasiödlan är tillbaka – nu på de godas sida. ”Godzilla II” är en monsterdystopi med miljötema som rymmer fantastiskt snygga stridsscener, men också skrattretande bisarr dialog.

Under strecket
Publicerad
Vera Farmiga och Millie Bobby Brown i ”Godzilla II: King of the monsters”.

Vera Farmiga och Millie Bobby Brown i ”Godzilla II: King of the monsters”.

Foto: Warner Bros. Pictures
Annons

En monsterdystopi på miljötema? Japp, det är väl ett sätt att beskriva Michael Doughertys ”Godzilla II: King of the monsters”, nummer 35 i en sextioårig franchise med den japanska fantasiödlan i en bärande roll, men den första där Godzilla och de andra radioaktiva fantasibestarna dundrar runt på en jord djupt nere i klimatångest. 

Filmen bygger löst vidare på Gareth Edwards ambitiösa men tråkiga version från 2014, en som slutade med att Godzilla förvandlat San Francisco till ett kalhygge. Nya filmen startar där, med en familj som förlorat sin lille son i katastrofen, och som fem år senare försöker hantera traumat bäst de kan, vilket i praktiken innebär att mamma Emma (Farmiga) och pappa Mark (Chandler) är på varsin kontinent medan deras tonårsdotter Madison (Millie Bobby Brown) desperat försöker hålla dem på okej humör. Båda föräldrarna är vetenskapsmän med kopplingar till den hemliga, krypto-zoologiska organisationen Monarch som arbetar för att främja monstrens intressen, men mamma Emma har byggt en manick som kan styra monstren med bioakustik – något som får till konsekvens att hon och Madison hamnar i klorna på en ekoterrorist som vill släppa loss Godzilla och de andra monstren för att återställa ”den naturliga ordningen” på jorden. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons