Annons
Kommentar

Anders Rydell:Nya fynd tar kål på eurocentriskt perspektiv

De berömda målningarna i Chauvetgrottan uppskattas vara mer än 30 000 år gamla. I indonesiska grottor har man nu funnit konst som tillkom 10 000 år tidigare.
De berömda målningarna i Chauvetgrottan uppskattas vara mer än 30 000 år gamla. I indonesiska grottor har man nu funnit konst som tillkom 10 000 år tidigare. Foto: TT

Nyligen har fynd av förhistorisk konst förskjutit datumet för konstens förmodade uppkomst bakåt i tiden – och bort från Europa. Men fortfarande gäckas forskarna av en gåta: varför började människan skapa konst?

Under strecket
Publicerad

Målning i Leang Bulu Sipong 4 på Sulawesi.

2017 tog sig en grupp arkeologer in i en otillgänglig grotta på de södra delarna av den indonesiska ön Sulawesi – där dramatiska kalkstensformationer, så kallade karsttorn, står i landskapet som grönbeklädda jättar. För att nå ingången till grottan i ett av tornen var de tvungna att klättra sju meter uppför en lodrät klippvägg.

På en av väggarna i grottan, som fått namnet Leang Bulu Sipong 4, fann forskarna ett konstverk som hänförde dem. Sex jägare, i röd färg, som tycktes attackera en oxe på språng. När de betraktade målningen närmre såg de att det inte handlade om en realistisk avbildning av en jaktscen. Jägarna antog andra former än mänskliga, en hade en svans, en annan en näbb. Det antydde att målningens dolde ett djupare budskap – men vad?

Annons
Annons
Annons