Analys

Herman Sjöberg:Nya förvärv håller Nibe uppe

Nibe kompenserar en svag marknad med förvärv, tar marknadsandelar och har en bra rörelsemarginal. Men det räcker inte. Tidningen Aktiespararen räknar med att vinstlyftet kommer först nästa år.

Under strecket
Publicerad
Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD
Annons

Intresset för att investera i värmepumpar, varmvattenberedare, villapannor och kaminer av olika slag är vikande. Detta har drabbat Nibe hårt. I fjol minskade bolagets försäljning i jämförbara enheter med 6 procent. Under årets första kvartal var nedgången 9,4 procent. Den svaga marknaden är en följd av svag konjunktur, finansiell osäkerhet och en låg nybyggnation av småhus. Utvecklingen har varit särskilt svag i Sverige.

Nibe kompenserar den svaga organiska försäljningen med förvärv. I fjol omsatte koncernen 9,2 miljarder kronor, en ökning med 13 procent trots den svaga organiska utvecklingen. Under första kvartalet föll omsättningen med 2,1 procent trots att förvärv bidrog med en omsättning motsvarande 8 procent. Den negativa försäljningsutvecklingen beror inte bara på svag volymutveckling utan även på den starka svenska valutan.

Annons
Annons
Annons