Nya företag står i kö till börsen i Oslo

Under strecket
Publicerad
Annons

KOMMENTAR | Norsk aktivitet
OSLO Hundra år efter unionsupplösningen med Norge är de ekonomiska banden med Sverige tätare än någonsin. Men Stockholmsbörsen och Oslobörsen är mycket olika.
Just nu bubblar det mest på den norska börsen, där nyemissionerna står i kö. 15 företag har noterats hittills i år i Oslo. I fjol var det 18 företag. I Stockholm har det hittills i år bara noterats två nya företag, fastighetsbolaget Wihlborgs och it-konsultbolaget Connecta. I fjol var det nio nynoteringar.

De svenska investerarna hade sett fram mot det som beskrevs som ”årets hetaste notering”, när Bredbandsbolaget skulle lanseras på börsen. I stället kom norska Telenor och kuppade noteringen genom att lägga ett bud på hela företaget.
Det kunde emellertid vara värre på emissionsfronten.
På börsen i Köpenhamn blir bioteknikföretaget Topotarget det första ”riktiga” företaget som noteras på fyra år. Tre investeringsfonder har visserligen noterats, men de driver inte någon annan verksamhet än att investera i obligationer
och aktier.
Att större företag slukar mindre har även varit fallet i Köpenhamn. Där har de börsnoterade företagen krympt från 200 till 180 de senaste två åren på grund av uppköp och fusioner.
På Oslobörsen är det bara ett företag som avnoterats i år, Elkem. Det är ett stort smältverksföretag som Orkla köpte upp. Någon speciell förklaring till att det noteras så många nya företag i Oslo är svår att hitta. Det har inte skett några ändringar av skatte- eller börsregler. Men ekonomin i landet är god och det finns många som letar efter bättre avkastning på pengarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons