Annons
X
Annons
X

Nya fonden ska bli proffsigare

Glöm AP-fonder och vänj dig vid PR-fonder, med kontor och internationella medarbetare i Hong Kong och London. Det skulle kunna bli verklighet om den nya AP-fondsutredningen får som den vill. Utredningen får oväntat stöd från Första- och Andra AP-fonden.

Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden, välkomnar tanken att vidga placeringsreglerna. Det kommer förbättra fondernas möjlighet att vässa avkastningen.

– Jag tycker det finns mycket bra saker i utredningsförslaget. Friare placeringsregler är en del. Men jag tycker också det är bra att med tydliga och gemensamma mål och en bättre utvärdering av fondernas verksamhet, säger Johan Magnusson.

När det gäller antalet fonder, en eller tre, är han mer försiktig. Det är inte Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden i Göteborg.

Annons
X

– Jag tycker inte om att ha alla ägg i samma korg. Jag tror på fler fonder, säger Eva Halvarsson.

Men annars är hon relativt positiv till utredningen. Även hon understryker vikten av enklare placeringsregler.

– Däremot är jag rejält less på bilden som jämt målas upp att AP-fonderna haft så dåliga avkastning. Så är inte fallet. Men tanke på alla kriser som skakat aktiemarknaden de senaste tio år åren är vår avkastning klart konkurrenskraftig, säger Eva Halvarsson.

En viktig detalj i sammanhanget är utredningens namnförslag - man vill helt fimpa ordet AP-fonder. Bra, tycker Andra AP-fondens vd. AP står för Allmänna Pensionsfonder och leder helt fel. Fonderna är ju reservfonder som ska användas när det ordinarie pensionssystemet sinar. Utredaren Mats Langensjö föreslår ordet Pensionsreservsfonder istället för AP-fonder. Inte världens roligaste namn, kan tyckas, men trots allt begripligt. En förkortning skulle då kunna bli PR-fonder.

Utredaren vill att de nya Pensionsreservsfonderna ska bli mer professionella och därmed internationella. Man ska kunna ha investeringskontor med anställda med specialistkompetens i Hong Kong, London eller San Paulo, enligt utredningen. Den lösningen har bland annat pensionsfonderna i Nya Zeeland och Sydkorea.

Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, har inte haft tillfälle att ta del av utredningen än. Däremot talar han gärna om fondens egen halvårsrapport, som offentliggjordes igår.

– Vi är mycket nöjda, vi redovisar en totalavkastning på 5,8 procent. Drygt 12 miljarder kronor. Det innebär också att vi nu i princip når styrelsens mål om en genomsnittlig avkastning på 4,5 procent per år under en tioårsperiod, säger Mats Andersson.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X