Nya favoriter av gårdagens rester

Recept: Karin Bohlin.
Recept: Karin Bohlin. Foto: Sanna Lindberg.

Låt gårdagens rester inspirera till dagens måltider. Det är bra för både plånbok och miljö och kan dessutom göra maten ännu godare. Här är några tips för att ta vara på det som annars kanske skulle hamnat i sopkorgen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Sanna Lindberg
Foto: Sanna Lindberg
Foto: Sanna Lindberg
Foto: Sanna Lindberg
Annons
Foto: Sanna Lindberg

Potatismos blir soppa

Foto: Sanna Lindberg

Överblivet potatismos går att värma dagen efter men det kan också bli till en helt ny rätt, som den här potatis- och purjolökssoppan med broccoli eller blomkål. Toppa med andra rester, t ex strimlad kyckling, finfördelad lax eller stekta haricots verts. Strimlat knaperstekt bacon passar också bra, liksom smulad fetaost. Servera med fröknäcke eller annat bröd.

4 portioner

  • 20 cm purjolök (ca 5 dl strimlad), så mycket som möjligt av det gröna
  • 250–300 g broccoli
  • 3 dl potatismos
  • 8–10 dl vatten
  • 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
  • Ev 1/2 dl grädde, crème fraiche eller cream cheese
  • Ev finrivet citronskal
  • Ca 1/2 tsk salt

Valfri topping som strimlade rester och/eller smulad feta- eller mögelost samt olivolja

1. Strimla purjolöken. Skär broccolin i buketter, skala och skiva stammen.

Annons
Annons

2. Lägg grönsaker och potatismos i en kastrull, tillsätt vatten och buljongtärning. Koka ca 10 minuter.

3. Finfördela gärna soppan med stavmixer och tillsätt eventuellt grädde och lite citronzest. Smaka av med salt.

4. Dela de valda tillbehören i lämpliga bitar, fräs dem eventuellt i stekpannan. Fördela soppan i skålar, toppa med tillbehören, droppa över lite god olivolja och servera med bröd.

Korvbröd blir ”low budget lobster rolls”

Överblivet korvbröd glöms ofta bort i frysen tills det enda alternativet är torka det till ströbröd. Piffa istället till det med sesamfrön och räkröra och ät som mellanmål eller kvällsmat. Då får du dessutom användning för den där ensamma äggvitan som du har sparat i kylen eller frysen.

6 bröd

  • 500 g räkor med skal
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • Ca 1/2 tsk salt
  • 6 korvbröd
  • 1 äggvita eller 2 msk aquafaba (kikärtsspad)
  • 2 msk sesamfrön
  • Ev färsk koriander och gurkstavar till servering

1. Värm ugnen till 200 grader. Skala räkorna. Spara gärna räkskalen i en påse i frysen och koka buljong på dem senare.

2. Blanda majonnäsen med limeskal, limesaft, ingefära och chiliflakes. Smaka av med salt och vänd ner räkorna.

3. Pensla korvbröden med uppvispad äggvita eller aquafaba och strö över sesamfröna. Värm mitt i ugnen ca 3 minuter. Låt svalna något.

Annons
Annons
Foto: Sanna Lindberg

4. Fyll bröden med räkröran. Toppa gärna med koriander och servera med gurkstavar.

Räkskal blir fond och fiskgryta

Foto: Sanna Lindberg

Det finns mycket god smak i räkskal, smak som kan frigöras i en räkfond. Den blir sedan grunden till fiskgrytan i det här receptet. Resten av fonden kan kokas ihop med grädde till en förstklassig skaldjurssås.

Räkfond

  • 1/2–1 gul lök
  • Skalen från ca 500 g räkor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk torkad timjan eller ett litet knippe färsk

Fiskgryta med räkfond

  • 1 gul lök eller rödlök
  • 1/2 fänkål
  • 1 röd paprika
  • 4–6 potatisar
  • 1 msk neutral olja, t ex rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ev 1 pkt saffran (1/2 g)
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl räkfond
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 500 g fiskfilé, t ex lax, torsk, sej eller kummel

1. Gör först räkfonden. Hacka löken. Bryn lök, räkskal och tomatpuré i oljan på hög värme i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och timjan och koka under lock ca 15 minuter.

2. Sila över vätskan i en mindre kastrull och koka tills 5 dl återstår. Släng räkskalen.

3. Fortsätt med fiskgrytan. Hacka löken. Skär bort fänkålens kärva rot och strimla fänkålen. Skär paprika och potatis i bitar.

4. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och stek grönsaker och potatis under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt finriven vitlök och eventuellt saffran mot slutet.

5. Tillsätt tomater, 2 dl av räkfonden samt vatten. Koka upp och sjud tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Häll i grädden, koka upp igen och smaka av med salt.

Annons
Annons
Foto: Sanna Lindberg
Foto: Sanna Lindberg

6. Skär fisken i bitar och lägg i grytan ca 5 minuter före servering. Ta kastrullen från värmen och lägg på ett lock.

Gröt blir fröknäcke

Foto: Sanna Lindberg

Överbliven gröt går att blanda ner i vilken bröddeg som helst. Här förvandlas havregrynsgröten till ett fröigt havreknäcke.

  • 2 plåtstora bröd
  • 2 dl havregrynsgröt
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl havre-, råg- eller flerkornskross
  • 1 dl pumpa- eller solroskärnor

1. Värm ugnen till 150 grader.

2. Mixa gröt, vatten, olja och salt slätt med stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.

3. Bred ut blandningen i ett tunt lager på två plåtar med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm. Använd en slickepott, skölj den gärna i kallt vatten så går det lättare. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.

4. Bryt knäcket i bitar och servera t ex till ost. Eller lägg på en klick cream cheese eller hummus och klippt smörgåskrasse. Gott till soppa.

Stekt kött blir thaisallad

Foto: Sanna Lindberg

En stekt eller grillad köttbit kan vara svår att hitta ny användning för. Men marinerad med thailändska smaker blir den perfekt i en nudelsallad.

Annons
Annons

2–3 portioner

  • 100 g stekt biff
  • 1/2 röd chili
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 100 g risnudlar
  • 200 g vitkål, spetskål, rödkål eller grönkål
  • 1 msk neutral olja, t ex rapsolja
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • Salt
  • 10 cm gurka
  • 1 dl salta jordnötter

1. Skiva köttet riktigt tunt. Skiva chilin tunt och finhacka vitlöken. Blanda limeskal, 2 msk limesaft, fisksås, socker, chili och vitlök. Rör tills sockret lösts upp. Lägg i köttet och låt marinera en stund.

2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem i kallt vatten och blanda med några droppar olja så att de inte klibbar ihop.

3. Strimla en eller flera kålsorter, massera kålen med olja, ingefära och salt i en bunke. Strimla eller skär gurkan i bitar och vänd ner dem i bunken tillsammans med nudlarna. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med jordnötter och kött, häll över resten av marinaden.

Recepten är hämtade ur ”Zero waste i köket – konsten att använda spill, spad och kanter” av Karin Bohlin, foto Sanna Lindberg. Norstedts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons