Annons

”Nya EU-regler hot mot vår energiförsörjning”

Foto: Henrik Isaksson/TT

Regeringen måste agera skyndsamt för att EU:s kommande taxonomiförordning inte ska slå undan benen för den svenska energiförsörjningen och klimatomställningen. Det skriver företrädare för Fortum, Vattenfall och Uniper.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya taxonomiförordning är ett verktyg som i detalj ska klassificera vilka investeringar som ska få kallas hållbara. Syftet är att säkerställa att finanssektorn får gemensamma riktlinjer för hållbarhetsinvesteringar och att styra mer kapital mot dessa investeringar. Det låter väl bra? Problemet är att det är näst intill omöjligt att på ett objektivt sätt i detalj definiera vad som är hållbart. Det blir oundvikligen en hel del godtycklighet och politiskt värderande av vilka miljökonsekvenser man tycker är acceptabla och inte.

Detta blir väldigt tydligt när vi nu börjar se vilka detaljkrav som ska gälla för olika tekniker. I EU-kommissionens lagförslag som presenterades bara häromdagen framkommer exempelvis att svensk vattenkraft inte skulle klassas som hållbar med mindre än att man genomför miljöanpassningar som är betydligt mer långtgående än vad som krävs enligt redan befintliga EU-regelverk. Det ställs exempelvis krav på fiskvägar och särskilda turbiner som långt ifrån alltid är verkningsfulla eller ens önskvärda med hänsyn till de lokala biologiska förutsättningarna.

Annons
Annons
Annons