Vy mot Eiffeltornet i Paris. Ett 3 meter högt och 65 millimeter tjockt skottsäkert glas ska skydda det kända landmärket från terrorattacker.
Vy mot Eiffeltornet i Paris. Ett 3 meter högt och 65 millimeter tjockt skottsäkert glas ska skydda det kända landmärket från terrorattacker. Foto: toureiffel.paris

Så förändrar terrorn världens städer

Bilfria zoner, avspärrningar och antiterrordesign ska göra städerna säkrare. Terrorn förändrar våra offentliga rum. Ett halvår efter lastbilsattacken i Stockholm frågar vi oss: I vilken grad ska terrorhot tillåtas omforma våra gator och torg?

Publicerad

En damm fungerar som en barriär. I bänkar och cykelställ döljer sig säkerhetspollare. Konstverk och blomkrukor har placerats ut som fordonshinder. På gatorna syns inte längre några lastbilar; de har ersatts av fraktcyklar och underjordiska transportsystem. Ingen går omkring med lurar i öronen, efter rekommendation från polisen.

Är detta den framtida, terrorsäkra staden? Staden där arkitekter ritar bombsäkra kvarter och trafikplanering handlar om att förhindra fordonsattacker. Staden där terrorsäkring blivit en jätteindustri och vi alla ständigt är beredda på attack.