Nya direktiven: Så ska du agera om du är sjuk

Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT

Hur påverkas befolkningen av den höjda nivån av smittspridning? Folkhälsomyndigheten råder alla med luftvägsinfektion att vara hemma och minska antalet sociala kontakter och UD avråder nu från icke nödvändiga resor till Italien.

Under strecket
Publicerad
Hur ska man tänka när det gäller folksamlingar?

Hur ska man tänka när det gäller folksamlingar?

Foto: Alamy
Annons

Vilka direktiv gäller när smittrisken i Sverige bedöms som mycket hög?

Folkhälsomyndighetens experter råder nu alla med symtom på luftvägsinfektion, som hosta, ont i halsen och feber, att stanna hemma från jobbet och undvika sociala kontakter.

Myndigheten skärper riktlinjerna för att det finns indikationer på så kallad ”samhällssmitta” ute i landet.

– Var på din vakt när du är sjuk, och var inte i kontakt med de som är mer sårbara för viruset, som äldre personer exempelvis, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Han understryker att genom hemmavistelse vid sjukdom så kan man bidra till att minska eventuell smittspridning. Rådet gäller för hela landet.

Vad gäller vid misstanke om smitta?

Personer som misstänker att de är smittade ska inte uppsöka sjukhus utan först ringa till 1177 för rådgivning och hänvisning. Folkhälsomyndigheten uppmanar även anhöriga till smittade att inte besöka sjukhus och äldreboenden i onödan. Blekingesjukhusets vårdavdelningar har på tisdagen infört besöksförbud för vänner och anhöriga på grund av coronaviruset.

Annons
Annons
Hur ska man tänka när det gäller folksamlingar?

Hur ska man tänka när det gäller folksamlingar?

Foto: Alamy

Det är i nuläget inte helt bekräftat att det finns en inhemsk smittspridning, men Folkhälsomyndigheten flaggar för att vi kan ha nått en sådan situation.

Hur ska man tänka när det gäller folksamlingar? Foto: Alamy

Ska folksamlingar undvikas?

Folkhälsomyndigheten har tät dialog med regeringen gällande större folksamlingar. Folksamlingar inomhus där man sitter tätt tillsammans kan vara av högre riskgrad än utomhus, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det finns beredskap för att snabbt kunna fatta ett sådant beslut, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

Folkhälsomyndigheten har sett att de svenska konstaterat smittade i vissa fall smittats inom den närmsta familjen, att spridningen främst handlar om nära kontakter. Covid-19 smittar framför allt när någon som har sjukdomen hostar eller nyser. Droppar med viruset kan då färdas genom luften och nå en person i närheten.

Ska jag ställa in planerade resor?

På tisdagen fattade Utrikesdepartementet beslut att avråda från alla icke nödvändiga resor till Italien, inte bara till enskilda områden. Enligt Folkhälsomyndigheten kan det finnas riskområden utomlands, som ännu inte definierats som ett riskområde, därför kan vissa importerade fall vara svåra att upptäcka.

Varför ändrar Region Stockholm sina riktlinjer?

På tisdagen kom beskedet från Region Stockholm att ytterligare 60 personer testat positivt för coronaviruset inom Stockholms län.

Regionen har från och med nu ändrat riktlinjerna till att fokusera på de som är mest sårbara, då fallen ökat kraftigt senaste tiden.

– Smittspårningen ändrar nu karaktär och riktar in sig på att upptäcka de som är känsliga och riskerar att bli svårt sjuka, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Enligt Stockholmsregionens presstjänst ska man uppfylla Folkhälsomyndighetens kriterier för att vara aktuell för provtagning, eller bedömas aktuell för provtagning av sin behandlande läkare. Om läkare bedömer att ett akuttest behövs kan det analyseras inom loppet av några timmar. De flesta regioner har i dagsläget, enligt SvD:s kartläggning, resurser att få snabbt svar på sina prover för coronaviruset.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons