Annons
X
Annons
X

Nya demonstrationer i Aten

Tusentals demonstranter har gett sig ut på Atens gator i protest mot det ekonomiska stålbad som den nya samlingsregeringen lagt fram.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Regeringen hoppas att åtstramningarna ska leda till grönt ljus för nya utbetalningar och att den därmed lyckas hålla konkursen stången.

Grekiska polisen avlossade i dag tårgas mot svartklädda demonstranter. Protesterna hölls på årsdagen av en studentrevolt 1973 mot den militärjunta som styrde Grekland då. Den här gången samlades studenter, lärare, arbetare och pensionärer bakom stridsropet ”EU, IMF ut”.

– Många förväntar sig inte någon lösning, sade Maria Bossis, professor i internationell säkerhet vid universitetet i Pireus, tidigare i dag.

Annons
X

Greklands konservativa Ny demokrati har ökat ledningen över den forna premiärministern Giorgios Papandreous socialistiska Pasok, visar en ny mätning. Om det vore val i dag skulle Ny demokrati få 32 procent av rösterna och Pasok 18,5 procent, enligt mätningen som gjorts av opinionsinstitutet VPRC.

I Greklands nya övergångsregering ingår ministrar från både Ny demokrati, Pasok och högerpartiet Laos.

Grekland har inlett förhandlingar med bankföreträdare om hur man ska utforma förslaget om skuldlättnad på cirka 100 miljarder euro för det krisdrabbade landet, bekräftar Greklands finansminister Evangelos Venizelos.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vårt mål är att utforma en transaktion som attraherar mesta möjliga stöd från obligationsägarkollektivet. För att komma dit kommer vi att lyssna på IIF, andra branschföreträdare och enskilda långivares tankar om hur denna transaktion utformas på bästa sätt, säger Venizelos på torsdagen enligt Reuters.

  Venizelos var även finansminister i den tidigare socialistiska regeringen i Grekland, som under tumultartade former tvingades lämna över till en övergångsregering som leds av den förre vice ECB-chefen Lucas Papademos.

  Bankerna företräds i samtalen av Charles Dallara, ordförande i den internationella bankföreningen IIF. Enligt TT:s källor är han efter överläggningarna med Venizelos och Papademos på väg till Frankfurt, där han ska presentera den grekiska regeringens syn på möjliga upplägg med internationella storbanker.

  Aten TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X