Nya Danderyds-akuten försenas – och blir dyrare

Foto: Bertil Ericson/TT

Den nya och större akutbyggnaden på Danderyds sjukhus försenas med minst ett halvår och kommer inte stå klar för inflyttning förrän tidigast sommaren 2019. Bygget blir dessutom omkring 10 procent dyrare än planerat.

– Alliansen har haft tio år på sig och inte klarat att bygga ut sjukvården i Stockholm i den takt som krävs för att fasa in Nya Karolinska i Solna och den växande befolkningen, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholmslandstinget.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förutom 23-miljardersbygget av Nya Karolinska i Solna har landstinget sjösatt ett enormt investeringspaket på över 30 miljarder kronor för att bygga framtidens sjukvård i Stockholmsregionen. Flera av projekten borde redan varit färdiga, men för sent insåg man behovet av nya vårdplatser i samband med att NKS blir klart och att de övriga akutsjukhusen ska ta över vård från nuvarande gamla KS.

Det finns ett glapp på flera år och det försöker man nu bygga i kapp på exempelvis Karolinska i Huddinge, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Så bråttom har man haft att till och med tjänstemän och inte politiker fatta beslut om de strategiska miljardupphandlingarna.

Annons
Annons
Annons