Nya brott kan begås i väntan på straff

En person som inte sitter häktad kan få upp till 100 dagar på sig att inställa sig på en anstalt för att avtjäna sitt straff, efter placeringsbeslut. En häktad ska överföras från häkte till anstalt inom sju dagar. Arkivbild.
En person som inte sitter häktad kan få upp till 100 dagar på sig att inställa sig på en anstalt för att avtjäna sitt straff, efter placeringsbeslut. En häktad ska överföras från häkte till anstalt inom sju dagar. Arkivbild. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Väntetiderna kan vara långa mellan en tingsrättsdom och att straffet väl börjar avtjänas, eller att den misstänkte får en ny prövning i hovrätt.

I värsta fall hinner personen begå nya brott under tiden – som i kidnappningsfallet på kyrkogården i Solna.

Under strecket
Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

Två unga män häktades tidigare i veckan, misstänkta för att ha rånat, misshandlat och våldtagit två pojkar på en kyrkogård i Solna. Det grova våldet pågick i timmar.

Händelsen har väckt avsky och fokus har delvis återigen hamnat på väntetiderna inom rättsväsendet. De misstänkta männen har en lång historia av kriminalitet bakom sig, och en av dem väntade på att avtjäna ett fängelsestraff för en mordbrand. När rättegången avslutades i det fallet beslutade tingsrätten att mannen inte skulle vara häktad, och nu är han alltså misstänkt för att ha begått ännu ett grovt brott, under väntetiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons