Nya biskopen bör lyssna på kyrkans kritiker

Det sämsta som kan hända nya ärkebiskopen Antje Jackelén är att de kritiska rösterna inom kyrkan tynar bort. Hon kommer att behöva visselblåsare och kritiska medier, skriver debattören Sofia Lilly Jönsson.

Under strecket
Publicerad
Antje Jackelén när hon vigdes till biskop den 15 juni.

Antje Jackelén när hon vigdes till biskop den 15 juni.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Annons

Svenska kyrkan har fått en ny ärkebiskop och i förra veckan var hon i Almedalen och fick där en fin utmärkelse, Hetast i Almedalen, av pr-byrån Westander. Westander, som gjort rekordresultat för första halvåret i år och ökar intäkterna med tre miljoner jämfört med motsvarande period 2013, har gjort för vana att ge priset till någon bra grej: tidigare mottagare har bland andra varit #sittmeddawit, Rättvisemärkt och en alkoholfri drink.

I den svenska dagspressens djupa kris frodas pr- och lobbybranschen. Journalistik är dyrt och obekvämt för företag och organisationer som vill få mesta möjliga reklam för pengarna. För Westander handlar utmärkelsen av ärkebiskop Antje Jackelén förmodligen om goodwill. Det råder en slags Obama-feber kring den nya ärkebiskopen just nu och man vill ha del av kakan. Alla som var i Almedalen vet ju att ärkebiskopen inte alls var hetast där, det var Gudrun Schyman och Fi som var det.

Annons
Annons
Annons