Annons

Mårten Schultz:Nya bevis ska övertyga om att Arnault talar sanning

Jean-Claude Arnault dömdes för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. På måndag tar Svea hovrätt upp målet.
Jean-Claude Arnault dömdes för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. På måndag tar Svea hovrätt upp målet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försvaret måste nu övertyga Svea hovrätt om att Jean-Claude Arnault, som dömdes för våldtäkt i tingsrätten, ger den korrekta versionen av vad som hänt. Inför hovrättsförhandlingen, som inleds på måndag, har ny bevisning åberopats.

Under strecket
Publicerad

”Tingsrättsdomen var fel i sak och fel i juridik.” Så förklarar Björn Hurtig, Arnaults försvarsadvokat, varför han tror på en friande dom i hovrätten när jag ringer. Hurtig är kritisk mot vittnesredogörelserna i tingsrättsdomen, som han menar inte korrekt återspeglar vad som sagts under förhandlingen, och mot tingsrättens uppsåtsbedömning ”som saknar ett led”. Men framför allt är det den nya bevisningen som han tror kommer att medföra en annan bedömning.

Det är i och för sig inte ovanligt att hovrätten kommer till en annan slutsats än tingsrätten. I en undersökning som SvD gjorde för några år sedan framgick att Svea hovrätt ändrar överklagade brottmålsdomar i 44 procent av fallen. Dåvarande hovrättspresidenten Fredrik Wersäll konstaterade att ändringen ofta beror på att hovrätten gjort en annan bedömning av bevisningen än tingsrätten.

Annons
Annons
Annons