Nya attacker mot USA-trupp

Under strecket
AFP, TT
Publicerad
Annons

Bagdad Tre USA-soldater dödades under helgen i granat- och bombattacker väster om Bagdad, meddelade den amerikanska militären. Samtidigt rapporterades tillståndet för den irakiska rådsmedlemmen Akila al-Hashimi, som utsattes för ett attentat i lördags morse, vara allvarligt.
Amerikansk militär meddelade i går att två amerikanska militärpoliser dödats och 13 skadats i en granatattack mot fängelset Abu Ghurayb väster om Bagdad.
Attacken ägde rum i lördags kväll mot fängelset, som administreras av USA.
Senare på dagen meddelades att ytterligare en amerikan dödats under natten. Det var en soldat vid tredje pansarregementet som omkom när en primitiv sprängladdning kastades eller avfyrades mot ett militärfordon i staden Ramadi, cirka tio mil väster om Bagdad.
Det innebär att 79 amerikanska soldater har dödats av fientlig eld sedan president George W Bush den 1 maj förklarade att alla större krigsoperationer var över.
De stigande dödstalen, liksom de ökade kostnaderna för ockupationen och återuppbyggnaden av
Irak, sätter Bush under press. Nästa år är det presidentval och demokraterna har börjat attackera administrationens Irakpolitik.

Enligt en opinionsundersökning som publiceras i tidskriften Newsweek har stödet för president Bushs Irakpolitik nu sjunkit under 50 procent.
Endast 46 procent av de tillfrågade amerikanerna säger att de har förnyat förtroende för presidentens hantering av Irakfrågan. 56 procent anser att Bush-administrationen gör av med för mycket pengar i Irak efter att kriget avslutats, 31 procent anser att kostnaderna är rättfärdiga.
Så sent som för en vecka sedan uppgav 51 procent att de var nöjda med den amerikanska Irakpolitiken.
Rådsmedlemmen Akila al-Hashimi genomgick en ny operation natten till i går, sade en talesman för den irakiska administrationen.

Annons
Annons
Annons