Annons

”Barnäktenskap ska inte erkännas i Sverige”

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren och migrationsminister Helén Fritzon presenterade regeringens åtgärder mot utländska barnäktenskap under en presskonferens på Rosenbad.
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren och migrationsminister Helén Fritzon presenterade regeringens åtgärder mot utländska barnäktenskap under en presskonferens på Rosenbad. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen föreslår att alla barnäktenskap som ingåtts utomlands ska vara ogiltiga här.

Förbudet gäller även om barnet hunnit bli 18 år vid ankomsten till Sverige.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Barn ska inte vara gifta. Barn som är gifta fråntas inte bara sin barndom utan fråntas i många fall även rätten till utbildning och självständig utveckling, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Lagförslaget som regeringen lägger fram beskrivs som ett totalförbud. Barnäktenskap är sedan tidigare förbjudet i Sverige och lagstiftningen skärptes 2014 då möjligheten till dispens tog bort. Undantaget är dock de barnäktenskap som ingåtts utomlands då ingen av parterna haft någon anknytning till Sverige. Dessa äktenskap nekas bara ett erkännande i fall någon av makarna var under 15 år när äktenskapet ingicks, eller om det till exempel varit en fråga om tvångsäktenskap.

Annons
Annons
Annons