Annons

Nya användarvänliga p-medel ska bli lättare att komma ihåg

Två nya preventivmedel är på väg ut på den svenska marknaden, p-plåstret och p-ringen. Hormoninnehållet är detsamma som i p-piller, fast doserna är något lägre. De är också lättare att använda.

Under strecket
Publicerad

Båda är godkända av såväl den amerikanska som den europeiska läkemedelsmyndigheten. P-ringen finns redan i USA och i flera europeiska länder medan p-plåstret ännu bara lanserats i USA, Kanada, Mexiko och England. P-plåstret kommer att finnas tillgängligt inom bara några dagar och har redan börjat förskrivas i Sverige. Plåstret fungerar på samma sätt som p-pillret, men i stället för ett piller om dagen blir det ett plåster i veckan i tre veckor. Sedan görs ett uppehåll i en vecka innan en ny period påbörjas. Hittills har ett 80-tal svenska kvinnor vid universitetssjukhusen i Uppsala, Umeå, Linköping och Stockholm testat plåstret. Totalt har 3 300 kvinnor över hela västvärldens ingått i prövningarna av den nya metoden. Nackdelen är ett plåstret kan medföra hudbesvär för känsliga personer.

P-ringen är en mjuk plastring som kvinnan själv placerar i slidan där den utsöndrar östrogen och gulkroppshormon, samma som i p-piller. Efter tre veckor görs ett uppehåll under en vecka och en ny ring sätts in. - Fördelen är framför allt att koncentrationen av hormoner blir stabilare och jämnare över tiden. Det gör att doserna kan hållas något längre än vid p-piller, säger Ian Milsom, professor och prefekt vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg som ansvarat för prövningarna där.

Annons
Annons
Annons