Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

AG – Restaurang & Bar Nya AG har en bit kvar till guld

Med fokus på bra kött lanseras nya AG. Ett koncept de inte är ensamma om. Resultatet är ett lyckat och avspänt ställe – om än med priser i högsta laget.

[object Object]
Allmänna Galleriet 925 öppnades 2004. Här låg en gång Hallbergs silverfabrik – den som ännu kommer ihåg det periodiska systemet från kemilektionerna förstår varför den nya ägarduon förkortat namnet till AG. Johan Jureskog och Klas Ljungquist, från Rolfs kök, driver nu krogen. Foto: TOMAS ONEBORG

MÄTTANDE

AG – Restaurang & Bar

Typ
Mellanklass
Kontakt
Kronobergsgatan 37

Tel: 08-410 681 00. Öppet: mån–lör 17.00 – 01.00. Huvudrätter: 175–437 kr.

Betyg: 4 av 6

Allmänna Galleriet 925 öppnades 2004. Här låg en gång Hallbergs silverfabrik – den som ännu kommer ihåg det periodiska systemet från kemilektionerna förstår varför den nya ägarduon förkortat namnet till AG. Johan Jureskog och Klas Ljungquist, från Rolfs kök, driver nu krogen.

På AG är det kött som gäller. Mot det vita kaklet står brutala kötträd av Jonas Bohlin. En inglasad köttgarderob visar besökarna utbudet. Det hela är mycket osvenskt och påminner om New York eller det gamla Les Halles. Här huttlas inte. Kött är kött och här visas det upp som god matkonst.

Förrätterna spänner över allt från grillat, svenskt bacon till vitlöksfrästa glaskrabbor – helt ok fast inte nyfiskat fräscha. Baconet blir aningen tråkigt när det svalnat. En vällagrad variant av Jamon Iberico är utsökt men dyr. Buffelmozzarellan som serveras med stekta tomater, kapris och basilika är god och trådigt mäktig. Pepparrotsgravad strömming är dock blek, både bokstavligt och bildligt, även om intrycket mildras av att den serveras i små söta Le Creuset-byttor.

Annons
X

En fiskgratäng med blåmusslor, spenat och lagrad prästost är ett bra val om man, trots allt, vill ha variation. Köttvänner kan välja hängmörad ko, för två, eller entrecôte på 300 gram. Vi beställer amerikansk Black Angus och får in en utsökt, mjäll köttbit som dock är rejält översaltad. Ankconfit serveras med puylinser och är väldigt väl tillagad. Rödvinsbräserad oxsvans ser förvisso lätt obehaglig ut men köttet är så mört att det faller av benet och pappardellen har mustig smak av gotländsk tryffel.

Den som orkar kan välja mellan ett bra urval av efterrätter. Kolacheesecake med havtorn är perfekt söt och syrlig. Crema catalana är aningen menlös. Den som är mätt, och det är lätt att bli, kan exempelvis dela på ugnsbakat äpple med mandel och vaniljsås.

Dryckerna är många och väl valda. Vinlistan är så lång att vår servitris inte riktigt känner till dess skatter. AG har också, ovanligt nog, några utmärkta alkoholfria alternativ.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är lätt att gilla AG. Här finns avspänd och trevlig stämning, kul blandning av gäster och kött som hör till det bästa Stockholm kan erbjuda. Betyget är nära en femma men översaltning och lång väntetid gör att det inte räcker hela vägen – särskilt eftersom det inte är någon billig affär att njuta AG:s glans.

  Krogguiden

  Annons
  Annons
  X

  Allmänna Galleriet 925 öppnades 2004. Här låg en gång Hallbergs silverfabrik – den som ännu kommer ihåg det periodiska systemet från kemilektionerna förstår varför den nya ägarduon förkortat namnet till AG. Johan Jureskog och Klas Ljungquist, från Rolfs kök, driver nu krogen.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2

  Det är lätt att gilla AG. Här finns avspänd och trevlig stämning, kul blandning av gäster och kött som hör till det bästa Stockholm kan erbjuda.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 2
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X