Annons
X
Annons
X

Ny varning: Skenet bedrar om svensk ekonomi

Sveriges ekonomi är inte så bra som BNP-siffrorna ger sken av. Jämfört med Österrike och Tyskland ger Sveriges kraftiga befolkningstillväxt fallande BNP per capita.

Foto: TT. MONTAGE: SVD.

Sedan lågkonjunkturen inleddes 2007 har svensk ekonomi beskrivits som det ljusa undantaget, något som styrkts med klart positiv BNP, siffror som till och med har varit något högre än för EU:s ekonomiska motor Tyskland.

Men SVT:s Rapport konstaterar nu att befolkningstillväxten i just Sverige är så extrem att den officiella BNP-statistik som används av till exempel regeringen, blir missvisande.

– Jämfört med många andra rika länder har Sverige en högre befolkningstillväxt, konstaterar Jesper Hansson, prognoschef vid Konjunkturinstitutet, som gör klart att BNP per capita egentligen har fallit i Sverige.

Annons
X

**Han konstaterar **att BNP per invånare (capita) är ett bättre mått på välståndet och välfärden i ett land än enbart BNP. Medan BNP per capita har backat i Sverige, minus 0,2 procent sedan 2007, var motsvarande utveckling i Tyskland och Österrike plus 4,8 respektive plus 1,2 procent.

– Ofta tittar man bara på den totala BNP-ökningen, men det ger en alltför ljus bild om man inte också tar hänsyn till befolkningsutvecklingen, säger Jesper Hansson, till SVT:s Rapport.

Det faktum att det i Sverige, jämfört med 2007, nu bor väldigt många fler invånare som ska dela på kakan, gör att Sverige fortfarande inte har hunnit ikapp den BNP per capita som rådde för åtta år sedan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vanligen publiceras kvartalsvisa BNP-siffror med antagandet att befolkningsförändringar är små, varför Sveriges BNP-utveckling ofta beskrivs som starkare än Tysklands och Österrikes, som räknat på hela landet sedan 2007 har stigit med 5,0 respektive 4,0 procent jämfört med 5,8 procent för Sverige. 

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT. MONTAGE: SVD. Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X