Annons
X
Annons
X

Ny varning för Internet Explorer

Efter den tyska varningen mot att använda Microsofts webbläsare Internet Explorer följer nu Frankrike efter. Den franska myndighet som övervakar hot på nätet råder användarna att byta till andra webbläsare. Också det Sveriges it-incidentcentrum, Sitic, har tagit upp säkerhetsproblemen.

Den
tyska varningen kom i slutet av förra veckan. Microsoft hade då medgivit att säkerhetshål i Internet Explorer utnyttjats i de cyberattacker mot Google som misstänks komma från Kina.

Och nu följer alltså Frankrike efter. Certa – en statlig myndighet som övervakat hot på internet – uppmanar användarna att överge Internet Explorer oavsett vilken version man använder. Rådet är att istället använda andra webbläsare, rapporterar brittiska BBC.

Microsoft arbetar nu hårt för att motverka en pr-katastrof och rädda Internet Explorers rykte.

Annons
X

Till BBC säger företages säkerhetschef att risken med att använda företagets populära webbläsare är minimal. För att bli drabbad måste användarna ha en äldre version av programmet och surfa in på särskilda hemsidor som kan utnyttja säkerhetsluckan.

– Det finns inte så många av dem, säger Cliff Evans, chef för säkerhets- och integritetsfrågor på Microsoft, till BBC.

I Sverige har Sitic, som lyder under Post- och telestyrelsen, också tagit upp problemen med Internet Explorer. Myndigheten är inte lika kraftfull i sin varning som kollegorna i Frankrike och Tyskland, men skriver att ”en temporär lösning kan vara att använda en annan webbläsare tills sårbarheten är rättad”.

– Det finns ingen säkerhetsuppdatering än, och det är det som är det obehagliga. Då finns det egentligen inget man kan göra, säger Stephen Rossi, it- och säkerhetsanalytiker på Sitic, till SvD.se.

Hans råd är att antingen temporärt använda en annan webbläsare eller se till att man har den senaste versionen av Internet Explorer.

– Men det är inte alla som kan det. Då måste man ha Windows Vista, Windows 7 eller de senaste uppdateringarna av Windows XP, säger han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X