Ny vår för boaard

Under strecket
Publicerad
Annons

m Per tipsar
Fantomen målad på masonit
Visserligen är masonitutställningen på Arkitekturmuseet över, men hos grannen Moderna Museet kan du titta på Jan Håfströms Fantomenmålningar. Akryl på masonit. Eller är det plastic på boaard?
För länge sedan jobbade jag ett par somrar i lagret på en byggvaruhandel. Det var på den tiden som spånskivor fortfarande var ganska hippt och laminerade bänkskivor hette perstorpsplattor. Inte för att jag kunde särskilt mycket om byggvaror, men några insikter fick jag snabbt. En var att vissa ord använde man inte om man ville bli någorlunda accepterad bland blåställen. De här tre var dödskallemärkta, minns jag: tjärpapp, planka och masonit.
Tjärpapp hette takpapp och hade därutöver andra namn beroende på kvalitet och modell. Och planka - gomorron! Inte ens min mamma säger planka. Masonit hette board, eller, som gubbarna uttalade det, boaard, med hörbart o och a. Masonit är ju ett varumärke som blivit synonymt med ett produktslag, ungefär som plexiglas med akrylplast eller
melitta med kaffefilter.
Men inte i mina hemtrakter. Där fanns en industri som tillverkade bruna skivor men som inte tillhörde Masonitekoncernen. Därför sade gubbarna boaard. Det är min hypotes. Nu har de lagt ned tillverkningen av boaard därhemma, men masonit har upplevt en ny vår. Det skrivs böcker om masonit, det hålls utställningar och ritas nya hus och möbler.

Varför denna vurm för masonit? Jag tror det beror på den retrotrend, som vi älskar att vältra oss i. Snart sagt varje folkhemsfenomen av raketostmagnitud - moppar, vattentorn, folkparker, korvkiosker - har fått en egen bok. Masoniten har fått två.
Det är ett sympatiskt material, billigt och miljövänligt. Dessutom kan det böjas till mjuka former. Men det förstås, man bygger inga katedraler av masonit. Dessutom undrar jag varför det måste vara så förtvivlat brunt. De bleker toapapper och melittafilter. Varför inte bleka masonit och färga in skivorna i säsongens kulörer?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons